Obertes les inscripcions al Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners

S’hi pot participar fins al 30 d’octubre

L’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Confraria de la Ratafia han publicat les bases del 34è Concurs de Ratafies Catalanes Casolanes de la ciutat. Una de les novetats d’enguany és que els participants, si volen, poden aportar la recepta de la seva ratafia per col·laborar en una investigació de la Confraria de la Ratafia. En l’edició 2014 hi van participar 197 ratafies casolanes.
 
Les bases es van presentar coincidint amb el taller “Les claus per filtrar, colar i fer el xarop per la ratafia” del passat dissabte 5 de setembre a Santa Coloma de Farners, on els gairebé 30 assistents d’arreu de Catalunya van aprendre en què consisteix colar el licor, els instruments per fer-ho i el procés pas a pas.
 
Al llarg del taller es van explicar les diferències entre colar i filtrar i quines són les tècniques més efectives. També que després de macerar la ratafia aquesta perd grau i cal determinar quin és el punt de partida per calcular la quantitat de xarop (aigua i sucre) necessària per aconseguir el grau final de ratafia desitjat. Com a demostració pràctica, la Confraria va portar una garrafa de ratafia al final de la maceració, es va colar, es va filtar i es va fer el xarop. Finalment els assistents van poder-la tastar. La Confraria de la Ratafia anima als participants del taller de colar i filtrar i als participants dels tallerets de fer ratafia a participar al 34è Concurs.
 
El termini per presentar ratafies és el 30 d’octubre i està obert als elaboradors de ratafia casolana. Cada concursant pot presentar una varietat de ratafia catalana casolana, amb la nou verda com a ingredient indipensable, amb una quantitat mínima de ½ litre. S’han de presentar a les oficines de l’Ajuntament  de dilluns a divendres de 8 a 15 h, en un envàs de vidre blanc transparent i amb tap de suro que es lliurarà a les oficines de l’Ajuntament.
 
Els premis del 34è Concurs de la Ratafia es donaran a conèixer i es lliuraran en el sopar popular del divendres 6 de novembre. Durant l’àpat un jurat format per cinc persones seleccionarà les tres ratafies guanyadores d’entre les deu finalistes que haurà escollit un primer jurat.

El primer classificat rebrà la garrafa d'or, un viatge gentilesa de Petroselva i un lot de productes ratafiaires; el segon classificat tindrà la garrafa de plata i un lot de productes ratafiaires; mentre que el tercer classificat obtindrà la garrafa de bronze i un lot de productes ratafiaires.

També s’escollirà la millor ratafia local que, si no està dins els tres primers classificats, rebrà una garrafa de bronze, un lot de productes ratafiaires i la reproducció limitada de la seva ratafia. Aquesta va ser una novetat presentada al 2n Mercat de les herbes de la ratafia, quan es va editar la millor ratafia local del Concurs de Ratafia 2014, elaborada per en Marc Tomàs-Rodó i la seva àvia, la Roser Massaneda.
 
El Concurs de Ratafies Catalanes Casolanes de Santa Coloma de Farners, promogut per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners i per la Confraria de la Ratafia, consisteix a fomentar l’elaboració de ratafia catalana casolana i a destacar aquelles que, segons els criteris del concurs, siguin considerades les millors.