Un projecte permet a joves immigrants crear la seva pròpia cooperativa a Vidreres

Els nois, originaris de Mali, aprenen agricultura ecològica i ja venen les primeres verdures

A Vidreres viuen més de 8.000 persones, de les quals 1.278 són d'origen estranger (15% de la població) i, entre aquests, n'hi ha 248 que no tenen papers. Entre els col·lectius més vulnerables hi ha els originaris de Mali. Segons indica una de les membres del grup intercultural Jami Kafo de Vidreres, Montse Vila, normalment són persones analfabetes, joves que han emigrat sols i no tenen recursos per portar la família.

Això fa que, un cop a Vidreres i amb la duresa de la crisi, els costi molt trobar feina i, per tant, no puguin regularitzar la seva situació. De fet, molts no han tingut mai un contracte laboral i continuen sense papers. Això els ha abocat durant mesos a una feina dura i insegura: pujar als arbres per collir pinyes (que després venen per menys d'un euro el quilo). O dedicar-se a la tala de feixines de bruc, per les quals aconseguien 60 cèntims per cadascuna. 

"Són nois analfabets i sense recursos lingüístics, sovint s'ajuden molt entre ells i viuen junts perquè no tenen recursos", assegura Montse Vila. Per això, el grup intercultural va decidir impulsar un projecte pensat per ajudar aquests joves, que ha batejat amb el nom de Femmés, amb l'objectiu de treure'ls del bosc i donar-los una sortida amb més futur. Aquesta és la situació que han viscut els quatre joves que participen del projecte: en Mousa, en Nampa, en Modibo i en Matene. 

Aprendre agricultura ecològica

Aquests joves ja s'havien dedicat a l'agricultura al seu país i, per tant, tenen unes bases i coneixements sobre el sector primari. Per això, des de Jamia Kafo van pensar que una bona sortida de futur per a ells seria ensenyar-los agricultura ecològica per tal que aprofitessin aquells coneixements i que, a més, sumessin aquells conceptes que van lligats a l'agricultura sostenible.

En una primera fase del projecte, els joves han fet un curs de formació bàsica sobre el conreu de productes ecològics i també s'han teixit lligams amb els membres de l'entitat. A més, s'ha ajudat als joves a aprendre català. Un d'ells, en Mousa, va arribar a Vidreres sense saber escriure ni llegir i només parlava la llengua el seu país. Ara es defensa perfectament en català i fa servir el mòbil per comunicar-se amb els membres de l'entitat a través del whatsapp. 

En Mousa té 20 anys i va arribar a Catalunya en fa dos. "A l'Àfrica treballava de pagès amb el meu pare i també comprava i venia vaques i xais al mercat, però vaig haver de marxar per la guerra", explica. Després de passar-se mesos al bosc, reconeix que està content i il·lusionat amb el projecte. "Aquella feina no estava bé, ara crec que fer de pagès pot ser una oportunitat, que puc tenir una mica de futur", afirma. 

Ara el projecte es troba en una segona fase. Gràcies al finançament que han aconseguit (5.000 euros de la Generalitat i 1.000 euros del Consell Comarcal de la Selva), han pogut passar a la pràctica. Un veí de Vidreres els ha cedit una parcel·la de terreny on els joves ja poden començar a aplicar els coneixements que han adquirit en la primera fase. Ho fan sempre guiats per l'ajuda d'un formador, en Jeremie Piou, que els ensenya sobre el terreny com sembrar, com lluitar contra els insectes sense usar pesticides o a quin preu han de demanar per a les verdures que recullen. 

"Venen amb una base del seu país però allà cultivaven altres espècies i no hi ha canvis d'estació, aquí tenim un estiu i un hivern molt marcats i això condiciona què es pot sembrar", explica en Jeremie. 

Crear una cooperativa, un projecte de futur

Fa poques setmanes que els joves estan treballant la terra però ja han començat a recollir els primers fruits. Aquesta setmana ja estaven a punt per collir els raves i també els carabassons. Fins al moment, els joves venen els productes al seu entorn més pròxim o al Banc dels Aliments de Vidreres -sempre al preu que els recomana en Jeremie- i, aquells que no estan prou bé, se'ls queden per al seu consum propi. 

Els joves volen, però, que l'hort vagi a ple rendiment i, en les properes setmanes, augmentar la producció. De fet, la següent fase del projecte Femmés preveu que puguin crear la seva pròpia cooperativa i vendre les verdures. D'aquesta manera, els joves no només tindrien uns ingressos per viure sinó que seria un pas per aconseguir els papers. "Si ells poden acreditar que tenen aquesta feina i que estan constituït en cooperativa podrien regularitzar la seva situació", explica la dinamitzadora del projecte, Montse Vila. 

"Estic content, aquesta feina a l'hort és millor per a mi, ens volen ajudar perquè no tinc papers i si no tinc papers és molt difícil poder treballar", explica en Matene sense deixar de treballar amb l'aixada traient les males herbes d'un nou tros de terra que els han cedit. "Ens aniria molt bé un motocultor", afegeix mentre s'eixuga la suor.