Neix una plataforma contra la construcció d'una incineradora de biomassa a Cassà de la Selva

Els veïns del municipi han clavat cartells en contra del projecte i recullen signatures

L'Ajuntament de Cassà de la Selva ha rebut una proposta per a la construcció d'una planta incineradora de biomassa forestal i aquest fet ha disparat les alarmes entre un grup de veïns del municipi. Amb tot, s'ha creat una nova plataforma per a impedir la possible construcció d'aquest equipament que se situaria al polígon industrial 'El Trust' dins el terme municipal de Cassà. En un manifest redactat pels afectats, asseguren que la intenció és és ubicar-hi una gran Incineradora de biomassa d’una potència elèctrica de 7MW i una potència tèrmica de 30 MW. Al seu entendre es tractaria d’una gran central tèrmica que comportaria la construcció d'edificis de 26 metres d’alçada per incinerar, d’entrada, unes 60.000 tones de biomassa a l’any.

La 'Plataforma Anti-incineradora Cassà-Llagostera' assegura, a més, que les emissions de la xemeneia necessària per evacuar els fums de la combustió provoquen problemes ambientals i de salut considerables fruit de l'emissió de partícules, Co2, contaminació tèrmica i gasos contaminants. Tot plegat consideren que comportarà problemes medi ambientals i de salut, degradarà el medi, devaluarà les propietats de l’entorn i malmetrà la qualitat de vida d’ambdues poblacions. Per la seva banda, l'alcalde de Cassà de la Selva, Carles Casanova (ERC), ha explicat en declaracions a AraGirona.cat que la proposta es va presentar setmanes enrere i ja s'ha tramitat el projecte a Medi Ambient i Urbanisme 'perquè segueixi el seu curs legal i redactin els informes que diguin si es compleixen totes les garanties poder-la construir o no', ha dit. En aquest sentit el batlle ha explicat que si els informes són positius aleshores 'faria falta un motiu de molt de pes, a banda dels que s'argumentin des de Medi Ambient i Urbanisme per evitar que no es pugui ubicar la incineradora al municipi', ha avançat. Paral·lelament, l'entitat popular qualifica l'acceptació del projecte de ser un 'error polític i estratègic'.

Compensacions econòmiques

La possible construcció de la central incineradora de biomassa forestal ve determinada per un plànol de distribució de la Generalitat de Catalunya que determina quins indrets de la geografia catalana són els més adients per acollir una instal·lació d'aquestes característiques. Segons Carles Casanova, el nucli de les Gavarres i Cadiretes és un dels que el plànol determina com a òptim degut a la gran quantitat de fusta de rebuig que es genera als seus boscos. Amb tot, l'alcalde no descarta que un equipament d'aquestes característiques i d'àmbit clarament supramunicipal podria portar implícit algun tipus de compensació econòmica pel municipi.

Guerra de cartells

La plataforma va clavar uns cartells als fanals del poble amb el missatge 'incineradora=malalties', que posteriorment van ser retirats per part de la brigada municipal a instàncies de l'equip de govern. Casanova s'ha defensat d'aquesta actuació explicant que 'per poder clavar propaganda dels fanals és necessari parlar-ho abans amb l'Ajuntament i obtenir els permisos. En aquest cas no es va fer així', explica el batlle qui a més assegura que 'existeix un espai dedicat al municipi que són uns cartells informatius d'expressió ciutadana on tothom hi pot clavar el que li sembli', ha dit. Pel que fa a les pancartes que la plataforma va situar als ponts que creuen la carretera C-65 l'alcalde s'ha desmarcat i ha assegurat que 'nosaltres no hi tenim res a veure, els ha retirat algú altre', exculpant així al govern municipal.

D'altra banda també s'ha iniciat una campanya de recollida de signatures i tothom qui ho desitgi es pot adherir al manifest mitjançant via electrònica.