Acusen un policia nacional d'agredir un jove a la Jonquera per parlar en català

Els agents el van increpar i registrar dues vegades

La Plataforma per la Llengua ha denunciat avui una agressió que va rebre un jove de 31 anys el passat dissabte per part d'un policia nacional quan aquest li va parlar en català.

Segons relata l'entitat, Esteve Carbonés es dirigia a treballar com a guia de muntanya a França i, just abans de creuar la frontera a la Jonquera, fou aturat per un Policia Nacional. El noi va iniciar la conversa en català  per la qual cosa el policia nacional li etzibà “Aquí se habla en español , así que háblame en español”. Carbonés li va respondre que a Catalunya també es parla en català. Aleshores va ser quan la agressió va pujar de to.

El policia va demanar de males maneres que sortís del cotxe i el va posar d'esquenes contra el vehicle. Li va separar les cames amb una puntada de peu als turmells i el va registrar a cops. El noi va preguntar als altres policies si era així com s'havia de tractar a una persona. La resta de policies va fugir d'estudi amb un: "yo ne he visto ni oído nada".  Davant aquesta agressió física i verbal va optar per parlar en castellà, ja que es pensava que el podien retenir o fer-li qualsevol cosa.
 
A més d'això, Carbonés ha estat denunciat per la Policia Nacional per "desacato a la autoridad", mentre que ell no va poder obtenir el nom dels policies ni el número de placa per poder també tramitar una denúncia, ni tan sols una còpia de la denúncia que li havien interposat.
 
El cas va arribar en un primer moment a través de les xarxes socials a la Plataforma per la Llengua, que ha assumit l'assessorament legal de la víctima. Aquesta agressió se suma a les 265 queixes que han fet arribar a la ONG del català, i d’aquestes,  15  es corresponen a vexacions o perjudicis proporcionats des de l'Administració pública.
 
La Plataforma per la Llengua considera intolerable aquest tipus d'actuacions per part d'un ens públic i posa l'accent en la voluntat de fer servir la llengua com a eina de confrontació per part de l'Administració de l'Estat espanyol.