Begur vol reactivar la vigilància i el manteniment a la reserva marina de ses Negres

Des del 2007 no hi ha balises ni control que evitin la pesca furtiva

L'Ajuntament de Begur vol que la reserva marina de ses Negres torni a ser un incentiu per al municipi. Des del 2007 aquest espai marí no disposa d'equip de vigilància ni de manteniment. "No hi ha balises de senyalització ni vigilància suficient, els vaixells fondegen en espais protegits i també hi ha pesca furtiva", ha explicat el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Eugeni Pibernat, en l'acte de clausura de la primera fira de busseig del municipi que s'ha fet aquest cap de setmana.

Per això, des del consistori tenen previst reunir-se amb representants del Govern perquè la Generalitat pugui assumir el cost econòmic del manteniment de l'espai ja que l'ajuntament no té mitjans per fer-hi front.

La reserva marina de ses Negres de Begur, al Baix Empordà, es va crear l'any 1993, convertint-se en el segon espai marí protegit del litoral gironí, després de les illes Medes que van assolir-ho l'any 1983. La reserva cobreix unes 80 hectàrees, entre la cala d'Aiguafreda i sa Riera.


Des del principi, l'associació Nereo - impulsora de la reserva- es va fer càrrec de la vigilància i manteniment de l'espai. Posteriorment, la gestió la va passar a mans de la Fundació CRAM que, al cap de dos anys, va descartar continuar encarregant-se del manteniment pel seu alt cost econòmic. Va ser llavors quan la Generalitat va haver d'assumir aquests tasques fent vigilància per la zona terrestre i es van treure les balises que marcaven el perímetre de la reserva.

Ara, el consistori de Begur vol tornar a reactivar aquest espai perquè sigui un incentiu important per al municipi, seguint l'exemple de les Illes Medes. "Volem reactivar-ho perquè des del 2007 no hi ha balises que senyalitzin l'espai ni vigilància suficient", ha explicat el regidor de Promoció Econòmica i Turisme, Eugeni Pibernat. Segons el regidor, els vaixells fondegen a la zona sense tenir en compte que es tracta d'una zona protegida i també s'han registrat casos de pesca furtiva. "Considerem que no està prou vigilat i si ho comparem amb les illes Medes ens adonem que hi ha una gran diferència", ha lamentat Pibernat.

Fins ara, els vigilants que controlaven les Illes Medes s'acostaven puntualment a la reserva de ses Negres. "És un control molt minso", ha assenyalat el regidor. Des del consistori tenen clar que es tracta d'un espai ampli i que el cost del manteniment i la vigilància és alt. Tot i això, no es donen per vençuts i estan a l'espera de reunir-se amb representants de la Generalitat. "Volem que es torni a senyalitzar, posar les balises perquè quedi ben marcat, mantenir-ho i fer els controls de seguretat necessaris que pertoquen a una reserva marina", ha explicat Pibernat.

De moment, la idea ja ha despertat l'interès i el suport de l'Associació de Comerç i Turisme de Begur i, des de l'ajuntament, volen veure "com es pot fer viable" la reactivació de la protecció de la reserva marina. Esperen que el Govern de la Generalitat pugi assumir gran part dels costos ja que des del consistori no disposen de recursos econòmics per fer-hi front.