Plors, rialles i abraçades en el retorn a les aules

Un total de 120.313 alumnes gironins comencen les classes

El curs escolar comença aquest dilluns a les comarques gironines amb més alumnes que l'anterior. Concretament, tornen a les aules 120.313 estudiants, 584 més que el curs anterior. També creix la plantilla de docents, que passa de 8.310 a 8.462 (+152).

A banda dels docents, també s'han incorporat a les plantilles 37 tècnics específics de suport (tècnics d'integració social, tècnics d'educació infantil i educadors de suport per a alumnat d'Educació Especial). 

Aquest curs hi haurà alumnes que estrenaran centre. Es tracta de casos llargament reclamats, com l'escola Sa Forcanera de Blanes, que tindrà nou edifici després de deu anys en mòdul prefabricats. També estrenen escola a Castell d'Aro però, en aquest cas, es tracta d'un canvi d'un edifici vell a una construcció feta de mòduls prefabricats, amb un pressupost de més de 3 MEUR. Un altre centre nou és l'escola la Benaula de Caldes de Malavella que, tot i estar quasi a punt, no es pot obrir aquest dilluns. El Departament d'Ensenyament preveu que el trasllat es faci durant l'octubre. 

També estrenaran gimnàs a l'escola Pericot de Girona, es posa en marxa una ampliació de l'escola l'Alsina Reclamadora de Fontcoberta i a l'escola Vila-Romà de Palamós. A banda d'aquestes obres més importants, el departament destina recursos durant l'estiu per fer millores puntuals a diversos centres. Concretament, s'han fet una vuitantena d'actuacions de millora amb un pressupost que supera els 3 MEUR. Aquesta inversió és un 66% superior a la que es va destinar el curs anterior a aquesta finalitat. 

Pel que fa a les ràtios d'alumnat, a P3 el 93% dels grups estan per sota dels 25 nens i a 1r d'ESO aquesta xifra baixa fins al 86,71% (la ràtio és de 31 estudiant per aula). 

Girona, la primera en nombre de barracons

Girona té 310 mòduls prefabricats repartit arreu de la demarcació i se situa com el territori amb més barracons de Catalunya. En total, la demarcació té 459 centres públics. En 112 d'aquests hi ha com a mínim un barracó instal·lat. Això suposa que el 25% dels centres -és a dir, a un de cada quatre- té algun mòdul prefabricat, ja sigui per a funcions d'aula, menjador o despatxos, entre d'altres. 

Els casos més greus són els de les 19 escoles i els 9 instituts que estan completament en barracons, a l'espera que el departament tingui diners per construir els nous centres. En total, aquests 28 centres tenen 170 mòduls. La resta (140 fins arribar als 310), estan repartits en 84 centres més. Aquest curs se n'han tret 24 però se n'han instal·lat 17 més de nous a centres que necessiten ampliacions.

Des del departament apunten que és una situació "heretada" del 2011 i que Girona presentava un parc públic d'edificis "molt endarrerit" ja que es tracta d'una demarcació molt extensa, amb realitat demogràfiques molt diverses i amb molt d'alumnat.