Castel (C's) promet al sector pesquer accelerar les ajudes per les vedes ecològiques

El cap de llista creu que és necessari un gran esforç per desestacionalitzar el turisme

Jean Castel ha fet aquest matí una passejada electoral per la XVIII Fira d'Entitats i la X Trobada de Puntaires de Roses. Aprofitant la proximitat amb el port pesquer, i la seva presència en un municipi eminentment turístic, el cap de llista de C's per Girona hi ha presentat el bloc de propostes que defensa el seu partit en aquests dos àmbits.

Castel ha criticat que el Govern, fins ara, no ha vetllat prou pel sector pesquer gironí. Per al candidat de C's, l'exemple més paradigmàtic de la situació és el pagament dels ajuts derivats de les vedes ecològiques (aquelles setmanes en què els vaixells s'estan a port per permetre la regeneració dels caladors).

"Ens trobem davant un gran problema, perquè molts cops els recursos per als ajuts vénen de la Unió Europea, i veiem com hi ha grans diferències entre Catalunya i altres autonomies", ha dit Castel. El candidat de C's ha explicat que a Andalusia, quan hi ha vedes ecològiques, l'armador i els pescadors que han de passar a dependre temporalment de l'atur cobren les ajudes "per endavant".

"Aquí, en canvi, els portem tots a l'atur i les ajudes no arriben fins 35 ó 45 dies més tard; el Govern oblida que al darrere dels vaixells hi ha famílies que viuen d'aquest sector", ha dit el número 1. Per això, si surt escollit diputat, Castel s'ha compromès a treballar per resoldre "aquest greuge comparatiu que és culpa del Govern" i accelerar el pagament de les ajudes per les vedes. "El nostre model econòmic pensa, sobretot, en el ciutadà; volem cuidar aquells sectors dels quals en depenen generacions", ha dit, en referència al pesquer.

Desestacionalitzar el turisme

Pel què fa a turisme, el cap de llista de C's per Girona defensa que cal apostar per buscar "l'excel·lència" al sector, cosa que passa per impulsar-ne la desestacionalització. "Ara només tenim turisme durant uns determinats mesos de l'any; cal que ajuntaments i Generalitat treballin conjuntament per anar a buscar touroperadors que ens permetin allargar la temporada", ha dit Castel. I ha recordat: "Del turisme no només en gaudeix el sector hoteler i el de la restauració, sinó que també permet que el sector comercial es reactivi".

Per reactivar l'economia, i impulsar els diferents sectors, Jean Castel ha recordat que C's proposa "un canvi de model dins l'Administració que posi el ciutadà al centre". El número 1 per Girona ha insistit, en aquest punt, en què cal eliminar aquelles institucions que simplement són "duplicitats" i que només fan de "passant" dels recursos econòmics.

En concret, Castel ha esmentat tant els Consells Comarcals com les Diputacions. "La Diputació ha passat a ser el centre de recol·locació de l'INEM polític; tant ella com el Consell Comarcal són estaments inhàbils on s'hi aboquen recursos públics, i que es podrien substituir per una reunió mensual d'alcaldes", ha conclòs el cap de llista de C's per Girona.