Lectura musicada de 'Les primeres formigues' de Francesc Cruanyes

La presentació del llibre tindrà lloc el 18 de setembre a Figueres

Els Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres (Alt Empordà) han programat una lectura musicada del llibre "Les primeres formigues" del periodista i regidor al consistori, Francesc Cruanyes. La presentació del llibre tindrà lloc el proper divendres 18 de setembre, a les vuit del vespre, a la seu social dels Amics del Castell de Sant Ferran. L'acompanyament musical anirà de la mà del músic Xavier Falgarona.

Cruanyes ha fet per a l’ocasió una selecció d’articles que ha batejat amb el títol Formigueig de Figueres, atès que tots parlen de la capital de l’Empordà. Falgarona l’acompanyarà alternant la guitarra, l’acordió i la flauta, entre altres instruments. L’objectiu és, a partir de la lletra i la música, crear petites peces sonores i sensibles, amb la ciutat com a denominador comú.

Les primeres formigues (Brau edicions) es va presentar el mes d’abril d’enguany. El llibre recull una tria dels articles que durant més de quinze anys el periodista va publicar setmanalment a la contraportada del setmanari L’Empordà, en la secció Vent blau, i a l’edició dominical del Diari de Girona, també a la contraportada, en la columna Paper de diumenge. El criteri de selecció per a aquest volum va ser elegir els textos que feien referència expressa a Figueres. L’autor té en preparació dos volums més a partir del mateix material, un dedicat a la mar i un altre paisatge interior.

Francesc Cruanyes és periodista i llicenciat en Història de l’Art. Ha dedicat part la carrera professional a diferents mitjans de comunicació, tant de  premsa, com ràdio i televisió. Ha estat cap de Cultura de Ràdio Barcelona-SER Catalunya, cap de Societat del diari Avui i va dirigir i presentar diferents programes informatius a TVE Catalunya fins que el gener de 2015 la direcció el va expedientar per no avenir-se a seguir la línia editorial i política de la televisió pública espanyola. Actualment és regidor de Comunicació, Transparència i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Figueres, on també ocupa les regidories de Medi Ambient, Relacions Transfrontereres i Cooperació Internacional.

Xavier Falgarona és músic i compositor. Pertany a una nissaga de músics amb arrels a la cèlebre Escola de Peralada. També es dedica a la docència i ha dirigit diverses corals. Destaquen les seves composicions sobre textos del poeta Carles Fages de Climent, i té especial relleu en el món de l’havanera:  ha format part de Els Pescadors de l’Escala, grup del qual va ser director musical, i Oreig de Mar. Actualment, dirigeix el seu propi grup, La Garota d’Empordà, que ja duu un quart de segle cantant arreu del país.