Bruguera (PSC) defensa una Diada 'a favor de la concòrdia i d'un sol poble'

El cap de llista dels socialistes reivindica el seu paper de "partit mediador"

El cap de llista del PSC per Girona, Rafel Bruguera, ha reivindicat aquest Onze de Setembre com la Diada "a favor de la concòrdia i d'un sol poble". Per a Bruguera, a les eleccions Catalunya s'hi juga "fracturar el país en dos o bé defensar, per la via del pacte, unes reivindicacions justes".

Bruguera, que ha fet campanya a Figueres, també critica que les topades frontals dels "nacionalismes català i espanyol" serveixen per "retroalimentar-los". Per això, posa per davant la via del pacte federal, reivindica el PSC com el partit que pot mediar "entre els dos extrems" i demana que el 27-S serveixi per crear a Catalunya "un govern progressista i d'esquerres" que sigui l'avantsala "del canvi" a Madrid.

Rafel Bruguera ha començat el primer dia de campanya a Sant Feliu de Guíxols, fent l'ofrena floral a la tomba del president Irla. Com ja va fer ahir durant la presentació del cartell sota el bust de Carles Rahola a Girona, Bruguera ha recordat que l'expresident de la Generalitat a l'exili representa aquells valors "de concòrdia i federalisme" que el PSC defensa ara.

Després, el cap de llista socialista s'ha desplaçat fins a Figueres, on ha assistit a un dinar de celebració de la Diada al Casal d'Andalusia. "Amb això volem simbolitzar que Catalunya és un país integrador, de gent vinguda d'arreu, amb cultures diverses i amb formes de pensar diferents", ha dit.

Per a Rafel Bruguera, doncs, aquest Onze de Setembre ha de servir per reivindicar la Diada com una celebració "a favor de la concòrdia i d'un sol poble". El cap de llista socialista ha assegurat que, d'aquí a setze dies, "ens juguem fragmentar el país en dos o bé defensar, amb diàleg i pacte però també amb fermesa, les reivindicacions que són justes per a Catalunya".

Bruguera ha posat el PSC com el partit que pot jugar "el paper integrador i de suma" entre els dos "extrems oposats". I tampoc ha amagat de quina manera, com a senador i socialista gironí, ell viu aquesta confrontació. "A mi al Senat em diuen independentista, mentre que el nacionalisme català m'acusa de traïdor a la pàtria", ha dit el cap de llista.

Nou pacte amb l'Estat

Per a Bruguera, les posicions distants en què es troben el PP i CDC (ara sota les sigles JxSí) fan que calgui plantejar "una tercera via", que eviti els xocs continus que "retroalimenten" les dues postures: la de la independència i la de l'unionisme. "Davant del radicalisme del PP i el nacionalisme que planteja una Declaració Unilateral d'Independència i un salt al buit amb conseqüències imprevisibles, nosaltres defensem un nou pacte amb l'Estat", ha dit el cap de llista.

"Volem una Catalunya millor en una Espanya diferent, on es reconeguin les singularitats històriques de llengua, cultura i tradicions, on hi hagi un tracte fiscal just que ens permeti disposar de les competències necessàries per fer polítiques pensades en el dia a dia i en el benestar de les persones", hi ha afegit Bruguera.

Per això, el cap de llista ha demanat el vot per al PSC, perquè a partir del 27-S pugui "començar el canvi" a Catalunya "a partir d'un govern progressista i d'esquerres" que sigui l'avantsala del què hi haurà d'haver després al Congrés a finals d'any. "Quan les dues coses passin, nosaltres que som partidaris dels ponts i no dels fronts, a l'altra banda hi trobarem el progressisme i el federalisme espanyol", ha conclòs.