Salellas (CUP) aprofita la Diada per defensar la 'independència amb contingut'

La formació posa de manifest altres 11 de setembre històrics com l'atemptat de les Torres Bessones

El cap de llista de la CUP a Girona, Benet Salellas, ha aprofitat la Diada per defensar una "independència amb contingut". Per a la CUP, cal obrir un procés de debat perquè considera que una "sobirania real" no significa només deixar l'Estat sinó que cal canviar el model de país. "La independència no servirà de res si canviem les oligarquies de Madrid per les de Barcelona", apunta.

A més, la formació vol recordar altres 11 de setembre històrics que marquen part del seu programa. Per una banda, l'atemptat del 2001 a les Torres Bessones, perquè consideren que és una de les causes de la crisi dels refugiats. I també el cop d'estat a Salvador Allende el 1973 perquè se senten "hereus" del seu projecte. La CUP ha encetat el primer dia de campanya amb un esmorzar i un acte a la plaça del Mercadal de Girona. Per a la formació, com assegura el seu cap de llista, aquesta Diada s'ha de veure com "un triple 11 de setembre", que a més de servir per reivindicar la independència, també permeti recordar altres fets històrics que han marcat el present.

"Pensem, per exemple, en l'atac a les Torres Bessones, i en com a partir d'aleshores es va desencadenar una política internacional molt agressiva al Pròxim Orient que ha derivat en la crisi de refugiats actual", ha dit Salellas. "Una crisi per la qual s'han de demanar responsabilitats, no només acollida sinó també buscar-ne les causes", ha precisat.

En segon lloc, el cap de llista de la CUP tampoc ha oblidat el cop d'estat contra l'expresident xilè Salvador Allende. "Recordem la seva figura i dins la CUP ens sentim hereus del seu projecte, perquè reivindiquem la majoria de mesures que proposava per al seu país", ha concretat Salellas.

Independència amb contingut

I ja entrant de ple a Catalunya, el cap de llista de la CUP assegura que aquesta Diada ha de servir per commemorar la desfeta del 1714 i aconseguir que la ciutadania es mobilitzi per arribar a la independència. Això sí, precisa Salellas, una "independència amb contingut", més enllà de la que presenten altres formacions (en clara al·lusió a JxSí).

"Defensem una sobirania de veritat davant dels mercats i les polítiques de la troica; volem posar damunt la taula el debat sobre el deute, veure de qui és i a qui el devem, i tot aquell que sigui il·legítim no el pagarem", ha explicat el cap de llista. I ha precisat: "Per tant, plantegem també aquest Onze de Setembre com una desobediència a l'Estat i a les polítiques de la troica".

El cap de llista també ha assegurat que la sobirania de Catalunya ha de ser "real". "Ens agrada parlar de sobirania energètica, d'alimentària, d'aquella que té en compte el territori, però també volem l'econòmica, perquè sinó la intendència no és real", ha indicat Benet Salellas. I ha conclòs: "Canviar les oligarquies de Madrid per les de Barcelona no ens serveix per res, hem de repartir la riquesa i no obeir només a polítiques destinades a l'austeritat i la destrucció dels serveis públics".