Denunciades 53 persones per orinar al carrer durant Les Festes del Tura

La majoria de les assistències mèdiques s'han produït de dia, per contusions o ferides

Un any més, les festes del Tura han atret una multitud de visitants a Olot. En concret, la regidora de Festes del consistori garrotxí, Mar Roca, ha explicat que els establiments turístics de la ciutat - hotels, hostals i càmpings- han registrat un increment del 11,6% d'ocupació respecte l'any passat. Dissabte, els establiments hotelers i allotjaments, es trobaven gairebé plens, al 99% de la seva capacitat.

Unes bones dades que valoren "molt positivament" des de l'ajuntament. Durant quatre dies, la ciutat va acollir un total de 136 actes i activitats, 60 d'elles musicals amb 41 grups i una vintena de disc-joqueis que posaran música a aquests dies de festa. "L'aplicació mòbil de les festes ha tingut 3.300 descàrregues i ha pogut anar notificant canvis d'horaris o de localitzacions d'alguns actes", ha apuntat Roca. A diferència de l'any passat, la pluja no ha aigualit les festes i s'han pogut portar a terme tots els actes previstos. "Vull donar les gràcies a totes les associacions, entitats, persones i institucions que han estat treballant i han ajudat a fer-ho realitat, sense la brigada municipal, la Policia Municipal d'Olot, la Creu Roja i molta més gent no podríem tenir les festes que hem tingut", ha recordat la regidora.

Pel que fa a actes vandàlics o bretolades, des de la Policia Municipal d'Olot i els Mossos d'Esquadra, asseguren que la valoració és "positiva" i que continua la tònica dels darrers anys amb una davallada de les incidències. Des del cos dels Mossos d'Esquadra, el cap de l'ABP de la Garrotxa, Blai Ortiz, ha explicat que han posat molts esforços durant la franja nocturna i que, en total, una quarantena d'agents han estat treballant durant aquests dies per garantir la seguretat.

"Hem notat un canvi positiu en la dinàmica de la gent que ve a les Festes del Tura; històricament teníem moltes tribus urbanes d'arreu del territori inclús de Barcelona que venien a Olot a buscar conflictes, aquests últims anys això ha anat minvant", ha explicat Ortiz. Durant aquests dies, els agents han fet controls de seguretat ciutadana aleatoris a diversos punts d'entrada i rotondes d'accés a la ciutat. Uns controls que han permès identificar visitants amb antecedents policials - alguns dels quals van decidir marxar d'Olot- i detenir diversos joves que portaven mòbils sostrets a d'altres indrets de la regió policial de Girona i que, segons el cap dels agents, havien vingut a Olot amb l'objectiu d'emportar-se'n uns quants més.

"Ens ha anat molt bé disposar d'agents de paisà pel centre d'Olot sobretot durant les hores més problemàtiques, entre les quatre i les set de la matinada a més de comptar amb l'ajuda de la policia local de la vila i dels entitats i la comissió de festes", ha assegurat el cap policial. En aquest sentit, durant els quatre dies de festes només es van registrar dos accidents de trànsit a l'A-26 i es van produir després que els agents desmuntessin els controls d'alcoholèmia que van realitzar durant aquests dies a primera hora del matí. "A grans trets, ha estat un any bo respecte l'anterior, pel que fa alteracions de l'ordre públic seguim en la bona línia de l'any passat", ha comentat Ortiz.

D'altra banda, el cap de la Policia Municipal d'Olot, Ignasi López, ha assenyalat que també s'han reduït el nombre de denúncies interposades a veïns que orinaven al bell mig del carrer o en espais públics. L'any passat van enxampar 55 persones i aquest any n'han denunciat a 53 que hauran de pagar una multa de 100 euros. En principi, no s'han registrat desperfectes importants al mobiliari urbà.

"Des de fa uns anys i concretament el 2014 hem notat que cada cop són unes festes més cíviques. Enguany hem fet poques intervencions i s'han registrat poques baralles, bretolades i menys gent conflictiva", ha comentat durant la compareixença que s'ha fet aquest dijous al matí per valorar i donar a conèixer els balanç d'aquestes festes garrotxines.

168 assistències sanitàries

Pel que fa a assistències sanitàries, el cap de l'àrea de Suport i Emergències de la Creu Roja Garrotxa, Jordi Roure, ha explicat que - tal i com tenien previst- ha augmentat el nombre d'atencions arribant a les 168, 48 més que l'any passat. Tot i això, cap d'elles ha estat greu.

Només en onze casos dels 28 serveis d'ambulància ha calgut traslladar les persones afectades a l'hospital perquè els metges poguessin atendre'ls i fer les radiografies i d'altres proves que necessitaven. L'any passat es van registrar 31 serveis d'ambulància.

Segons ha detallat Roure, la majoria de les assistències (97) han estat per ferides, caigudes o contusions. També s'han registrat lesions oculars causades per alguna espurna o cendra durant el correfoc. La majoria de les assistències sanitàries s'han produït durant el dia. D'altra banda, la Creu Roja ha hagut d'atendre 23 persones que anaven begudes o havien ingerit alguna substància estupefaent, una xifra inferior respecte altres anys. Com ja va passar el 2013 i el 2014, no s'ha registrat cap coma etílic. En total, aquest any uns 140 voluntaris han donat un cop de mà durant aquestes festes.