Porten a Brusel·les l'amenaça d'una intervenció militar de Morenés

Els eurodiputats preguntaran si el ministre ha violat els tractats

Els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras (ERC), Ramon Tremosa (CDC) i Ernest Maragall (MÉS) han denunciat aquest dimecres a la Comissió Europea les declaracions del ministre de Defensa espanyol, Pedro Morenés, descartant una intervenció militar a Catalunya "si tothom compleix el seu deure".

Els tres eurodiputats asseguren en una pregunta parlamentària enviada a la CE que l'afirmació de Morenés "realitzada a tres setmanes de les eleccions catalanes del 27-S, constitueix una amenaça insinuada cap a la voluntat democràtica del poble català".

Per això, els eurodiputats pregunten si la CE està preocupada i si no creu que el comentari és un "atac" a l'article 2 del Tractat de Lisboa. "Preocupa a la Comissió que un ministre de defensa europeu utilitzi l'amenaça d'una intervenció militar contra un moviment escrupulosament pacífic i democràtic?", pregunten Terricabras, Tremosa i Maragall a la Comissió Europea. "No creu la Comissió que aquesta amenaça representa un atac als principis i valors europeus de l'article 2 del Tractat de Lisboa?", afegeixen.

L'article 2 assegura que "la Unió es fonamenta en els valors del respecte a la dignitat humana, de la llibertat, de la democràcia, de la igualtat, de l'estat de dret i del respecte als drets humans, inclosos els drets de les persones pertanyents a minories. Aquests valors són comuns als estats membres en una societat caracteritzada pel pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre dones i homes".