El PSC diu ser l'únic partit que presenta un programa concret per als gironins

El partit proposa la gratuïtat de l'AP-7 entre Maçanet de la Selva i la Jonquera

Els socialistes han presentat aquest dimarts el programa amb el que volen aconseguir el vot dels gironins en les pròximes eleccions del 27-S. El cap de llista de la formació a Girona, Rafel Bruguera, ho ha fet tot dient que són els "únics" que a dia d'avui porten un programa amb mesures "concretes" per a la demarcació, de la mateixa manera que el partit també ho ha fet a nivell català.

Bruguera ha reivindicat la "voluntat històrica" del partit de comprometre's amb els ciutadans, tot invocant la figura d'Ernest Lluch de qui ha dit que els va "ensenyar el camí" en l'alternativa socialista que es va presentar per primer cop a les eleccions de l'any 1979. "Estem orgullosos dels programes d'esquerres per a tots els gironins que des d'aquell any i ininterrompudament els socialistes gironins hem defensat", ha assenyalat. 

Durant el seu discurs, també ha dedicat unes paraules de retret a CDC i ERC tot dient que el seu programa "només consta d'un punt", el del "trencament unilateral" de Catalunya perquè és "impossible" que es posin d'acord amb altres temes. El senador i exalcalde de l'Escala ha advertit als ciutadans que calen "solucions urgents l'endemà mateix del 27-S" per seguir avançant en la recuperació econòmica i que "no es pot perdre ni un sol dia", en referència al procés que CDC i ERC preveuen iniciar durant la declaració unilateral de la independència si la candidatura del Junts pel Sí guanya els comicis.

Un programa amb set eixos

El programa que els socialistes gironins han presentat aquest dimarts s'estructura en set grans eixos. En l'Àmbit de Territori, sostenibilitat i món local, el PSC de Girona proposa recuperar la convocatòria del Pla de Barris i que la Generalitat aboni el deute que té amb els ajuntaments per aquest concepte. A nivell local, també volen recuperar els convenis que el Govern tenia amb els ajuntaments per al sosteniment de les Escoles Municipals de Música, les Escoles d'Adults i les Escoles Bressol i liquidar el deute acumulat pel funcionament d'aquests equipaments.

En l'apartat d'Economia, el PSC de Girona vol impulsar el Parc Científic i Tecnològic. Concretament, vol aconseguir que es condoni el deute que arrossega aquest ens per poder encaminar la seva viabilitat econòmica. El parc està en concurs de creditors des del gener passat per un deute de 41 MEUR, la meitat del qual es deu al Ministeri d'Indústria i la resta, als bancs. En els darrers exercicis, el parc ha anat satisfent les quotes pels crèdits bancaris però no té diners per fer front al deute amb l'estat espanyo. Aquesta situació va fer que la gestió de les instal·lacions quedessin en mans d'un administrador concursal que tutela els comptes. Pel que fa a la Universitat de Girona, proposen que l'ens pugui recuperar el 30% de la inversió que, segons el PSC, s'ha perdut en el marc de les retallades promogudes pel govern d'Artur Mas.

Un altre element clau de l'economia gironina és l'aeroport, una infraestructura que passa per una situació "difícil" perquè "al seu moment" es va apostar per una sola companyia amb els "enormes riscos" que això comportava, segons Bruguera. El PSC considera que l'activitat en aquest aeroport és "primordial" i per això reclama una major participació de les entitats públiques i privades, que passaria per una gestió més "proactiva" i "pròxima al territori" per part de la Generalitat i un model compartit amb l'estat espanyol i la resta d'administracions catalanes. A nivell privat, creuen que caldria incorporar les Cambres de Comerç gironines juntament amb altres mesures, com ampliar l'oferta de companyies que hi operin i també reobrir el punt permanent d'assistència mèdica.

Gratuïtat de l'AP-7 i reobertura de les urgències als CAP

Les infraestructures també són un eix destacat en el programa, on s'inclou exigir la gratuïtat de l'AP-7 entre Maçanet de la Selva i la Jonquera fins que no s'acabi el desdoblament de l'N-II i ampliar la gratuïtat de l'autopista fins a Figueres Nord perquè hi hagi el tram Fornells-Figueres, entre d'altres mesures.

A nivell sanitari, defensen oferir un finançament "adequat" a l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, i en funció de les seves necessitats així com reobrir els serveis d'urgència de 24 hores dels Centres d'Atenció Primària que es van suprimir l'any 2010 i molt especialment els que hi hagi en els principals nuclis turístics.

Els altres eixos inclosos al programa són Agricultura, món rural i pesca; Educació, cultura i esport i Seguretat i justícia. Bruguera ha comparegut acompanyat per la número 2 de la candidatura, Maite Guerrero.