Besalú rememora el seu passat medieval i espera superar els 20.000 visitants

La vila comtal celebra la 17ena edició

Besalú rememora el seu passat medieval aquest cap de setmana amb la 17a edició del Besalú Medieval. Des de primera hora del matí, la vila bull d'activitat i milers de persones - provinents d'arreu de les comarques barcelonines i gironines- omplen els carrers per gaudir d'alguna de les cent activitats que s'han programat durant aquests dos dies. "És la segona festa del municipi", ha explicat l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, qui ha avançat que enguany intentaran aplicar un sistema per calcular l'impacte econòmic que genera aquesta fira que atreu uns 20.000 visitants.

La popularitat del municipi va en augment, l'any passat unes 100.000 persones van visitar-lo, 10.000 d'elles jueves. "Aquesta edició és, de llarg, la més plena d'activitats que hi ha hagut en tota la història del Besalú Medieval", ha explicat el batlle del municipi. La festa va arrencar ara fa 17 anys com una fórmula popular per acomiadar-se de l'estiu i, any rere any, s'ha anat consolidant fins a convertir-se en la "segona festa" més important de la vila, només darrera de la Festa Major de Besalú.

"És una de les fires medievals més rellevants de Catalunya i potser allò important i diferent és que s'ha sabut anar incorporant de mica en mica els comerciants de la vila i la gent anònima del municipi", ha recordat Guinó. Enguany, s'han programat un centenar d'activitats des d'espectacles i cercaviles musicals, lluites de cavallers, tallers d'apotecaris, falconeria, recreacions medievals, conferències sobre la història del municipi, visites guiades i, fins i tot pirotècnia, que servirà per tancar aquest cap de setmana demà, diumenge, de la mà de la companyia Excalibur.


"Les novetats d'aquest any són principalment el campament medieval que s'ha millorat i obert al riu i les noves tecnologies que ens ajuden a difondre l'esdeveniment", ha explicat Guinó. A més, gairebé tots els comerços del centre històric (uns 90) s'han sumat a una iniciativa innovadora i han engalanat els seus aparadors amb decoracions relacionades amb l'època medieval. Paral·lelament, l'alcalde ha avançat que enguany intentaran posar en pràctica una aplicació que els han facilitat des de la Diputació de Girona per mesurar l'impacte econòmic que genera el Besalú Medieval que habitualment atreu uns 20.000 visitants.

"Estic convençut que genera un gran impacte important per al municipi, ara cal acabar de veure-ho", ha apuntat l'alcalde. Segons la responsable de l'Oficina de Turisme de Besalú, Lourdes Sibecas, ha comentat que any rere any van augmentant el nombre de turistes que visiten la fira medieval i la vila. "Provenen d'arreu de les comarques barcelonines, de l'àrea metropolitana de Barcelona i també de la demarcació de Girona o d'altres països", ha assenyalat.

I és que la popularitat de Besalú no para de créixer. Només l'any passat unes 100.000 persones van passar per l'Oficina de Turisme de la vila. Una xifra molt superior a la del 2013. Unes 10.000 persones eren jueves, procedents d'Israel o dels Estats Units. "Enguany ja són 7.000 i creiem que superarem de bon tros les xifres de l'any passat", ha comentat Sibecas.


Segons la responsable turística, la gran majoria dels visitants arriben atrets pel nivell arquitectònic i el valor patrimonial de la vila. "Si els interessa el món jueu ho troben a Besalú, si busquen un poble ben conservat també ho troben a Besalú. La vila està en una situació estratègica", ha comentat.

Pel que fa a l'augment de visitants jueus, la responsable creu que està lligat amb la difusió i troballes que s'han fet darrerament, com el micvé. "Potser fins ara el patrimoni jueu era més desconegut però hi ha un gran nombre de persones que tenen inquietuds i volen saber com vivien els jueus, disposem d'un micvé únic i una sinagoga", ha ressaltat. El Besalú Medieval baixarà el teló demà, diumenge 30 d'agost, i des del consistori esperen repetir els rècords dels anys 2008 o 2009 quan van superar els 20.000 visitants.