La UdG destinarà 5 MEUR a un programa d'ajudes per a grups de recerca

Per primera vegada s'exigirà als investigadors que compleixin objectius

La Universitat de Girona treballa en la convocatòria d'un programa d'ajudes destinades a contribuir econòmicament durant tres anys en els projectes dels grups de recerca que treballen a la universitat. Gràcies a diverses actuacions de racionalització de la despesa, el rectorat ha aconseguit reunir 5 MEUR per destinar-los a aquesta finalitat. 

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat que la convocatòria es distingeix de les ajudes que convoca el ministeri, la Generalitat o la Unió Europea. Habitualment, en aquests programes destinats a la recerca els diners es reparteixen entre els projectes que se seleccionen perquè es considera que són els millors. "Aquestes convocatòries premien l'excel·lència però des del punt de vista de millorar les habilitats i competències dels investigadors és una estratègia equivocada perquè exclou molts grups de recerca", ha criticat. 

Obligació de complir objectius

Per això, la UdG opta per repartir els 5 MEUR entre tots els grups de recerca que es presentin a la convocatòria. Això sí, amb condicions. Segons explica Bonet, cada grup de recerca -a la UdG n'hi ha més d'un centenar d'àmbits diversos- haurà de presentar un informe on es detalli quins objectius vol assolir i en quines competències vol millorar. 

La UdG designarà un comitè extern que avaluarà anualment si els objectius marcats pels mateixos investigadors s'estan complint. Si és així, mantindran la subvenció; en cas contrari, perdran l'ajuda. Tots els projectes rebran exactament els mateixos diners, tot i que s'introduiran algunes variables. Segons explica el rector, els projectes dels àmbits científics tindran dotacions més elevades perquè requereixen d'aparells i material que els d'àmbits socials i humanístics no necessiten. A més, també es tindrà en compte el nombre d'investigadors que hi ha a cada grup de recerca a l'hora de fixar la quantia d'ajuts. 

En defensa de la igualtat d'oportunitats

El rector de la UdG, Sergi Bonet, ha destacat la importància no només de fomentar recerca sinó de garantir que tots els investigadors puguin tenir ajudes per desenvolupar-la. "Realment el que és important és que es faci recerca i la faci tothom", ha reivindicat Bonet, que considera que "no té sentit" que els grups de recerca de la universitat competeixin entre ells per obtenir ajudes quan molts són d'àmbits diferents. 

A més, el rector també ha destacat que aquest programa d'ajudes de 5 MEUR en tres anys (amb fons propis de la UdG) s'ha aconseguit fent ús de l'autonomia universitària. "Moltes vegades ens omplim la boca dient que hem d'apostar per la recerca però el que cal és usar la pròpia autonomia de la universitat perquè pot servir per fer moltes coses", ha sentenciat.