HBO indemnitzarà cinc establiments afectats pel rodatge de Joc de Trons a Girona

Ja han començat les restriccions per a vehicles i vianants a diferents zones del Barri Vell

A partir d'avui i fins el proper 16 de setembre bona part del Barri Vell estarà capgirat a causa del rodatge de part de la sisena temporada de la sèrie 'Joc de Trons'. Les afectacions ja són visibles a la part de la plaça dels Jurats, els Banys Àrabs i el carrer Ferran el Catòlic. Les tanques ja impedeixen el pas dels vehicles i els vianants i els operaris treballen per retirar elements de senyalització que destorben per poder ambientar la zona com un dels set regnes de la sèrie. 

Actualment ja hi ha prop de 200 persones de la productora treballant a la ciutat i s'espera que ens els moments àlgids de feina s'arribi fins a les 400. L'ajuntament treballa colze amb colze amb la productora HBO per fer arribar la informació de les afectacions del rodatge a veïns, comerciants i restauradors. De fet, el divendres passat ja es va fer una reunió i s'han editat 4.000 fulletons amb informació detallada de les zones afectades pels preparatius i pel rodatge.

Acreditacions per als veïns per poder accedir a les cases

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que es faran trobades cada dimecres amb els comerços i veïns afectats per anar actualitzant la informació. De moment, l'ajuntament ha facilitat unes 1.200 acreditacions a veïns que viuen en alguna de les zones afectades pel rodatge. Alcalà ha explicat que les acreditacions s'han enviat per correu ordinari a tots els veïns que consten empadronats als habitatges de zones afectades i que la resta de ciutadans que ho necessitin s'han d'adreçar al consistori. 

"Els veïns han d'estar tranquils perquè se'ls donarà tota la informació, la pàgina web s'actualitza diàriament i també es poden informar per telèfon o a les oficines de l'ajuntament", ha puntualitzat Alcalà. A més, ha afegit que la productora s'ha posat en contacte directe amb els veïns "més greument afectats" per arribar a alguns acords. 

Segons el regidor, durant els dies del rodatge (previst del 3 al 16 de setembre) els veïns podran accedir a casa seva. Ara bé, hauran sempre de mostrar l'acreditació i també esperar que algú de l'equip de la productora els acompanyi esperant algun descans de la filmació. Per als veïns que tenen pàrquings a la zona de rodatge se'ls ofereix l'alternativa de deixar els vehicles a l'aparcament situat a la part posterior de la facultat de Lletres, al campus Barri Vell. 

Tot i la els esforços de l'ajuntament -hi ha fins a set àrees del consistori que treballen coordinadament fa setmanes-, hi ha veïns que es queixen de la manca d'informació. Aquest és el cas de la Rosa Boix, que viu al carrer Ferran el Catòlic, just on ja han començat aquest matí els treballs de preparació de la filmació. Ella es queixa que ningú els ha explicat res i que s'han trobat només les acreditacions a la bústia. "Tot el que ens diuen els nois que treballen al rodatge és sempre en condicional i provisional", lamenta. 

Aquesta veïna també explica que li han demanat poder tapar amb una lona les finestres de casa seva (sospita que és perquè no puguin veure res del rodatge) però que, fins al moment, ella no ha donat el permís. A més, també es queixa per no poder usar el garatge durant quinze dies. 

Cinc establiments tancats

El rodatge també obligarà cinc establiments de la zona a abaixar la persiana alguns dies. Els afectats són el restaurant Bistrot i la botiga de restauració de metalls Joan Ensesa (situats a la pujada de Sant Domènec), el bar Didal (situat per darrera de la Catedral) i el bar l'Arc i el Bau-Bar (a la seu del Col·legi d'Arquitectes), situats a tocar del temple. 

La productora indemnitzarà econòmicament els negocis per obligar-los a tancar però aquests acords econòmics no estan encara tancats en la majoria dels casos i tampoc està clar quants dies hauran de tancar, tot i que a la majoria l'afectació serà entre un i tres dies. 

La Kady Balde treballa a un dels establiments afectats -el restaurant Bistrot- i reconeix que en tot moment estan rebent informació i que, tot i l'afectació, creuen que el rodatge serà un revulsiu per a la ciutat i que els pot portar més turistes. "Nosaltres ja ho hem notat altres vegades amb rodatges com 'El Perfum' o 'Soldados de Salamina'", reconeix.