La CUP de Figueres vol que Ajuntament i Generalitat surtin del Consorci del Castell de Sant Ferran

Creuen que les institucions catalanes i els citadans han de decidir el futur de la fortificació

Després de fer-se públic que el Ministeri de Defensa espanyol ha vetat la presidència del Consorci del Castell de Sant Ferran al representant de la ciutat, la CUP de Figueres portarà una moció al proper ple amb l'objectiu que Ajuntament i Generalitat surtin del Consorci de gestió del monument.

El regidor de l'esquerra independentista, Lluís Armengol, ha declarat que la seva formació valora aquesta negativa com un menyspreu a la ciutat i una mostra més de la «perfecta inutilitat» del Consorci tal com està plantejat, amb tot el poder decisori en mans militars, que des de la seva creació no han deixat mai de presidir-lo, malgrat els torns rotatoris que preveuen els estatuts.

La CUP entén que aquesta decisió és una mostra més del divorci que la ciutat i el Castell mantenen de sempre. Recorden que el percentatge de figuerencs que visiten anualment la fortalesa no arriba a l’1% del total.  

La CUP considera que el Consorci ha fracassat com a instrument perquè representa un model ancorat en valors i pràctiques caduques i sense la creativitat i els lligams amb la societat que són imprescindibles perquè un equipament cultural pugui respondre amb èxit a les exigències de la societat actual. Així mateix, recorden que sota la direcció militar, el Castell no ha assolit l’objectiu d’esdevenir un referent turístic de la ciutat i, encara menys, de fer-lo atractiu als figuerencs.

Amb tot, la CUP considera que la presència de l’Ajuntament i la Generalitat al Consorci és perfectament prescindible i que cal obrir altres camins compartits amb la ciutadania que porti a la desmilitarització de la fortalesa i el seu retorn a la ciutat. En aquest sentit, asseguren que en ple procés d'independència cal que les dues institucions catalanes juntament amb la ciutadania replantegin l'esdevenir del Castell, cercant la forma de gestionar el monument amb un debat obert a tota la ciutat, de forma il·lusionant, respectuosa i creativa.
Per últim, Lluís Armengol ha lamentat que la seva formació s'hagi assabentat de la negativa del Ministeri a través de la premsa i no per l'equip de govern.

publicitat