Els tràmits judicials s'agilitzen a Girona i Olot

Es realitzen més de 300 peticions de cita prèvia al mes per evitar cues

Demanar hora a través d'Internet o notificar escrits a les parts de forma telemàtica són alguns dels primers processos que els jutjats de les comarques gironines on hi ha implantada l'oficina judicial estan engegant per eliminar burocràcia, suprimir paper, facilitar tràmits i, sobretot, modernitzar la justícia posant-la a l'abast de la ciutadania.

L'oficina judicial és el nou model organitzatiu de l'anomenada "sala de màquines" de l'administració de Justícia. Es tracta de deixar enrere el funcionament tradicional, on cadascun dels jutjats feia els tràmits de manera independent i amb el seu propi personal, i crear una nova estructura de treball conjunt i transversal. L'objectiu és guanyar agilitat i economitzar recursos perquè, a la pràctica, s'acaba convertint en una mena de finestreta única a l'hora de fer gestions o presentar escrits.

De moment, a Girona i a Olot tant els ciutadans com els professionals jurídics poden demanar cita prèvia per Internet per fer apoderaments apud acta, és a dir, designar procurador o advocat per a algun procediment. A Girona, el servei de cita prèvia ha agendat una mitjana de 271 cites al mes mentre que Olot (on va entrar en funcionament més tard) n'ha rebut 37 al mes. A finals de juliol, també han estès el servei als Jutjats de Figueres.

"Anem introduint estalvi de processos amb serveis com el de cites prèvies, que ha tingut molt èxit i, per això, també l'hem ampliat a Figueres on no hi ha oficina judicial", ha explicat Ruiz.

Pròxim pas, Blanes

"A Girona vam ser pilots, vam començar aquí i estem molt contents de com està funcionant", ha afirmat la directora dels serveis territorials de Justícia a Girona, Isabel Ruiz, que recorda que el servei comú processal va entrar en funcionament el setembre del 2012. Per a Ruiz, l'oficina judicial "dóna molt millor servei al ciutadà perquè fa treballar en comú a tots els jutjats i això ha afavorit molt tant als operadors jurídics com als ciutadans".

Després de Girona, el febrer del 2014 va entrar en funcionament als Jutjats d'Olot. Segons ha explicat Ruiz, la previsió és que al llarg de l'any vinent, el 2016, s'implanti als Jutjats de Blanes. "El Departament i el Consell General del Poder Judicial vam acordar que el següent pas serà Blanes, és una prioritat per qüestions territorials", ha explicat. Un cop estigui implantat als Jutjats de Blanes, serà el torn dels Jutjats de la Bisbal d'Empordà.

Implantar l'oficina judicial no és fàcil en alguns edificis perquè cal reubicar despatxos i crear un espai suficientment diàfan perquè hi càpiguen tots els funcionaris de l'oficina i doni resposta a les noves necessitats tecnològiques. Això és clau perquè la nova organització de l'administració de Justícia és bàsica per acabar impulsant l'expedient judicial electrònic que d'agilitzar els tràmits i reduir significativament l'ús del paper.