Puigdemont: 'Els municipis són els majordoms de l'estat espanyol en matèria educativa'

L'alcalde de Girona acusa Madrid de "negar el poder" del món local

La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha debatut aquest dimarts el paper dels ajuntaments dels Països Catalans en matèria educativa.

Els alcaldes presents han lamentat les poques competències que els estats espanyol i francès cedeixen als ajuntaments i, per contra, les càrregues que els imposa havent de finançar el manteniment dels centres escolars o el funcionament de les escoles bressol, per exemple.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que els municipis "són els majordoms de l'estat en matèria educativa" perquè, com a molt, "tenen les claus del centre per fer-hi la neteja o canviar el paper de wàter".

Un rol, ha afegit, que hauria de ser "determinant" en una Catalunya independent.

L'alcalde de Girona ha participat en una taula rodona al costat dels alcaldes Jaume Casals (Navàs, Bages), Miquel Oliver (Manacor, Mallorca), Maria Josep Ortega (Carlet, Ribera Alta), David Rodríguez (Solsona, Solsonès), Francesc Manent (Sant Andreu de Sureda, Rosselló) Mateu Ferrà (Banyalbufar, Mallorca), moderats pel geògraf i membre de l'equip rector de la UCE, Joan Becat.

En línies generals, els alcaldes han lamentat que tot i que els governs locals són l'administració "més propera als ciutadans", a l'hora de gestionar polítiques estratègiques com l'educativa no compten amb les competències necessàries per satisfer les necessitats de la ciutadania. Una manca de competències, a més, que s'agreuja amb l'ofec econòmic al que estan sotmesos i que posa en perill el funcionament de les escoles de música, escoles d'adults o escoles bressol que sí depenen d'ells.

Una altre de les crítiques ha estat que, malgrat no tenir competències en la matèria, han d'aportar fons municipals pel manteniment de les escoles, per exemple. Aquí, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha denunciat que la llei de racionalització de l'administració local, LRSAL, posa en perill el futur de molts equipaments educatius a l'obligar els consistoris a respectar uns límits de dèficit que consideren injustos. A tall d'exemple, Rodríguez ha recordat que un municipi com Solsona destina el 19% del capítol de personal del seu pressupost a personal d'educació i el 7% de béns corrents i serveis.

En aquesta línia, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha denunciat que com en altres àrees, en matèria educativa els ajuntaments "són els majordoms de l'estat espanyol". Per això, l'alcalde ha fet una crida a assolir per al poder local un "paper rellevant en una societat moderna", assegurant que els ajuntaments "aspiren a estar a la sala de comandament del país". Un rol més important que s'hauria d'assolir en una futura Catalunya independent.