350 balladors i dinou companyies al XXIIIè Ésdansa

Posarà l'accent en els tallers formatius i la participació del públic

El XXIIIè Ésdansa ja escalfa motors, amb l'objectiu de convertir aquest petit municipi de la Garrotxa en l'epicentre de les danses d'arrel tradicional. Des de demà i fins diumenge, s'hi podran veure fins a dinou companyies, de les quals vuit són internacionals. Vénen de països com Cuba, Nova Zelanda, França, Rússia, Irlanda o -per primer cop en la història del festival- des de Timor Oriental i Sud-Àfrica. S'hi trobaran 350 balladors i dinou companyies.

Aquests grups, juntament amb l'Esbart Marboleny, oferiran al públic un repertori dels seus balls i també els n'ensenyaran la tècnica (a través dels diferents tallers). El programa del festival, que preveu superar els 9.000 espectadors i participants, compta amb 25 propostes i fins a una quarantena de tallers.

Entre les novetats, que se sumen a l'Espectacle de Dansa Internacional, al Dansajove o a la Nit Ésdansa, aquest 2015 es podrà veure un ritual de la cultura maorí. El farà la companyia neozelandesa Te Whanau a Apanui i l'escenari escollit és el Clot de l'Infern, una clariana del Parc de Pedra Tosca on, ara fa cinc anys, ja s'hi va representar una cerimònia ancestral de l'illa de Taiwan.

A més, la companyia Esbart Sant Martí de Barcelona ha escollit el festival de les Preses per dur-hi la preestrena del seu nou muntatge. Es dirà 'Toc d'inici', però aquí a l'Ésdansa s'ha titulat 'Camí a la festa'. Dirigit per David Martínez, té com a fil argumental els preparatius i l'ambient que hi ha entre uns balladors abans d'actuar a les festes de la Mercè de Barcelona.

Accent en la formació

El director del festival, Jordi Fosas, assegura que aquesta XXXIIIa edició de l'Ésdansa n'ha consolidat plenament la seva oferta formativa i participativa. I per veure-ho, només cal donar un cop d'ull al programa. Els tallers per a adults Ésdansa't s'han doblat. Dels setze que s'havien organitzat en edicions anteriors, es passa als 34 d'aquest estiu (dividits en dos itineraris que sumen 55 hores cadascun).

A més, les propostes per a la mainada -el Petit Ésdansa- ja compten amb més de 600 inscrits i, aquesta edició, per primer cop, incorporen una secció específica per a nens de 3 a 6 anys (batejada com el +Petit). Per últim, les xerrades i tertúlies gratuïtes 'Parlem de...' s'han ampliat de dues a quatre, que es faran entre el 18 i el 21 d'agost.

Per primera vegada, aquest 2015 les entrades dels espectacles de pagament estaran numerades (el Recinte Ésdansa, on hi ha l'escenari principal, disposa de 1.342 localitats). I aquells espectadors que ho desitgin, tindran un bus gratuït d'anada i tornada des d'Olot. El festival Ésdansa, que s'acabarà diumenge al vespre, compta amb uns 200 voluntaris que el fan possible.