L'Estartit es mobilitza per reclamar mesures que aturin el retrocés de la platja de Griells

L'alcalde alerta que actualment no hi ha sorra que protegeixi el passeig en cas de llevantada

Mobilització per reclamar una solució definitiva al retrocés de la platja de Griells a l'Estartit. Veïns i ajuntament van de la mà a l'hora de denunciar la situació de la zona i demanar a l'Estat que ataqui el problema. "Durant anys s'han anat fent pedaços però ja no funcionen", ha explicat l'alcalde de Torreolla de Montgrí, Jordi Cordón.

El problema és que, cada cop més, el mar guanya terreny a la sorra, fins al punt que, segons Cordón, la platja pràcticament ha desaparegut i, amb ella, la línia de protecció del passeig marítim i els habitatges en cas de temporal. Ajuntament i veïns han fet reunions de treball per posar sobre la taula diferents alternatives per resoldre la situació, tant en relació al retrocés de la sorra com per garantir la seguretat i l'estabilitat del passeig.

Els representants veïnals han creat una comissió tècnica integrada per un grup de professionals del món de l'urbanisme i el territori, que tenen habitatges a la urbanització. A través d'aquesta plataforma volen aportar els seus coneixements a la resolució de la problemàtica. La comissió vol elaborar un avantprojecte amb diferents opcions que es presentarà a l'Estat, que és qui té la competència en matèria de costes.

Mentrestant, però, els veïns han decidit mobilitzar-se per reclamar que l'Estat situï el passeig dels Griells en el mapa de les prioritats. "Hi ha d'haver disponibilitat pressupostària però també política i, ara per ara, veiem que no n'hi ha", ha opinat Cordón que lamenta que els pressupostos que Madrid preveu per al 2016 hagin "oblidat" la Costa Brava.

Segons Cordón, el principal temor és de seguretat. L'alcalde ha explicat que quan les darreres llevantades van malmenar el passeig, van veure que està aixecat sobre una escullera que s'assenta damunt una duna litoral. "No té massa fonament i l'aigua el pot anar descalçant fins a provocar algun esfondrament", ha explicat.

Per això, l'ajuntament es posa al costat de la reivindicació veïnal i adverteix que, si l'Estat no hi fa res i detecten un mínim perill per a la seguretat, "s'actuarà en la mesura de les possibilitats de l'ajuntament". "No deixarem de banda els veïns", ha exposat.

L'alcalde ja va explicar als veïns que al setembre es reunirà personalment a Madrid amb responsables de Costes per tractar aquest tema, que considera una prioritat, sobretot pel que fa a la seguretat de la primera línia d'habitatges. Cordón creu que el retrocés de la platja s'ha accelerat molt ràpidament els darrers anys, fins al punt que les aportacions de sorra ja són poc efectives, perquè el mar se l'emporta molt ràpidament.

La prova de foc serà a partir de la tardor, quan comencin les llevantades i el mar impacti directament a l'escullera dels Griells.