9 MEUR per fer de Ràdio Liberty un centre de conservació de la biosfera

Es preveu inaugurar el 2017

De símbol de la Guerra Freda a símbol de la guerra verda. Els antics terrenys on s'aixecava Ràdio Liberty, que durant gairebé mig segle va fer arribar missatges anticomunistes a l'altra banda del Teló d'Acer, porten anys en desús. El 22 de març del 2006 es van dinamitar les antenes del complex -ara inclòs al parc natural del Montgrí- i des d'aleshores el seu futur era una incògnita.

Ara, però, dins les 33 hectàrees de terreny, els operaris ja hi estan delimitant un perímetre de 3.800 metres quadrats. Segons ha avançat TV3, aquests treballs preliminars són l'avantsala de l'ambiciós projecte en què es convertirà l'antiga Ràdio Liberty. La iniciativa, que rep el nom d'Aquam, aixecarà un centre de conservació de la biosfera a l'indret, que posarà en valor el patrimoni natural de l'Empordà i el Mediterrani.

Els edificis del complex ocuparan 5.400 metres quadrats i aprofitaran els esquelets de les antigues instal·lacions de Ràdio Liberty. Aquam -aigua mediterrània, en llatí- és un projecte que impulsa la Fundació Mar, dedicada a la conservació del litoral i amb seu a Palafrugell (Baix Empordà).

Per tirar-lo endavant, l'entitat ja compta amb el suport de diverses empreses privades. Són de sectors tan diversos com les infraestructures, el tractament d'aigües o el farmacèutic, i hi aportaran part de la inversió. A més, tant l'Estat (propietari del terrenys) com la Generalitat (estan inclosos dins del parc) ja hi han donat el vistiplau.

De fet, el govern espanyol ja ha concedit a la fundació la concessió dels terrenys per als propers 50 anys. "I per part de la Generalitat, tenim el compromís d'ajudar-nos a impulsar el projecte, buscar fons i ajudar-nos a projectar Aquam a nivell europeu", indica el director de la Fundació, Miquel Ventura.


9 MEUR en quatre anys

Fins ara, la Fundació Mar ja ha invertit 180.000 euros en el projecte. Però serà a partir de la tardor quan comencin a fer-se el gruix d'inversions. La primera serà de 650.000 euros i a partir d'aquí es vol arribar fins als 9 MEUR. S'ha previst executar tota la inversió en quatre anys, però la intenció és que la primera fase del complex ja pugui inaugurar-se al maig del 2017.

El futur centre de la biosfera s'ha previst com un "projecte viable, sostenible energèticament i que generi riquesa al territori", indica Ventura. El complex tindrà un centre de visitants, amb sales d'exposicions temàtiques, més d'una desena d'aquaris, una biblioteca i un espai pensat com un viver d'empreses del sector. "Serà com una smart city, destinat als ecoemprenedors i a les firmes tecnològiques", indica Ventura.

A més, Aquam també s'ha pensat per ser autosostenible. Per això, comptarà amb un centre de generació d'energies renovables (solar, eòlica, marina i de biomassa). Totes s'interconnectaran a una pila d'hidrogen, amb l'objectiu d'abastir el complex i reduir a nivell zero les emissions de CO2.

Aules de formació, espais d'investigació i recerca, sales de projecció i un canal exclusiu de televisió per Internet (Aquam TV) completen el projecte. "En definitiva, volem unir en un sol espai l'ecologia, el bioconeixement, la cultura i la innovació i integrar-los amb el turisme per crear riquesa de manera sostenible", explica el director de la Fundació Mar.

Es preveu que Aquam creï 95 llocs de treball directes i fins a 150 d'indirectes. I que anualment arribi a rebre fins a 250.000 visitants. "El nostre objectiu és que el centre ja estigui en marxa l'estiu del 2017; el futur passa per posar en valor el capital natural i establir un model econòmic i turístic basat en aquests actius", conclou Miquel Ventura.