L'ANC impulsa els ciutadans a anar a votar amb una macropancarta a Ripoll

L'acció coincideix amb el 1.118è aniversari de la mort de Guifré el Pilós

Desenes de persones han ajudat a desplegar aquest matí a Ripoll una pancarta de més de trenta metres de llargada amb els lemes «Omplim la Meridiana 11S» i «27S guanyem la república catalana». L'acció, sota el títol «Ripoll, on tot comença» dóna el tret de sortida a la gira que aquesta pancarta farà per tot Catalunya amb l'objectiu de mobilitzar la ciutadania perquè vagi a votar sí a la independència en les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre.

L'ANC ha escollit Ripoll pel seu simbolisme, com a capital identitària del país. Va ser des des del seu monestir des d'on Guifré el Pilós va iniciar la construcció nacional de Catalunya, unificats els comtats catalans i un cop els va independitzar dels reis francs. Popularment es diu que va ser aquest comte qui va impulsar la primera Declaració Unilateral d'Independència de Catalunya. L'acció de l'ANC s'ha dut a terme la setmana en què s'ha commemorat el 1.118è aniversari de Guifré, data en què també es fixa tradicionalment la creació de la senyera, la bandera més antiga del món.

Amb aquest acte simbòlic s'ha volgut recalcar la importància d'aconseguir, amb aquestes eleccions, un resultat clar i contundent a favor de la independència. Disposar d'un Estat propi és l'única forma per garantir un futur pròsper per al país. Catalunya disposa dels recursos econòmics per tenir un bon sistema de pensions, una sanitat sense llistes d'espera, un sistema educatiu sense barracons i unes infraestructures que facilitin les coses als emprenedors. Mentre formem part de l'Estat espanyol, no disposarem d'aquests recursos perquè es queda una part molt important de la riquesa que genera Catalunya. Els economistes defensen que la situació actual ofega la nostra economia i que ens dificulta la sortida de la crisi.

L'ANC Ripoll també ha posat de manifest que fa mesos que Catalunya viu de facto una suspensió de l'autonomia que s'exerceix a través de les sentències del Tribunal Constitucional espanyol. És el cas de la Llei de millora de la qualitat educativa (LOMQE), que envaeix competències educatives de l'Estatut; quan el govern espanyol va recórrer la creació d'un impost per gravar els bancs en matèria de dipòsits o la suspensió del decret de pobresa energètica, una mesura social per impedir que les persones sense recursos econòmics es quedessin sense subministrament elèctric en cas de no poder pagar la factura.

L'ANC Ripoll considera que, durant dècades, Catalunya ha intentat sentir-se còmoda a Espanya i Madrid ha respost a cop de sentència, sense voler-nos entendre. Ara hem iniciat un procés sense retorn per esdevenir un país normal que es pugui relacionar de tu a tu amb qualsevol altre, i l'ANC creu que aquesta serà l’única forma de tenir una relació sana amb Espanya. Aquest és un procés sense retorn perquè si el 27 de setembre no es converteix en un sí clar i decidit a la independència, les conseqüències poden ser com les del 1714. Per això, l’ANC demana que l'11 de setembre s'ompli la Meridiana però sobretot, el 27 de setembre, s'arrossegui tothom a votar a favor de la constitució del nou Estat per a Catalunya.