160 persones aspiren treballar a l'antiga Torraspapel de Sarria de Ter

Una seixantena són d'exempleats de la factoria

Sarrià de Ter ha recollit més de 160 currículums d'aspirants a treballar a la paperera Hinojosa, l'antiga Torraspapel. Des que es va fer públic que el grup valencià ha comprat la factoria i que hi crearà 40 llocs de treball, el consistori ha rebut una allau de sol·licituds, trucades o e-mails per part d'interessats.

De moment, tot i no saber els perfils exactes, sí que es coneix que Hinojosa buscarà personal de laboratori, carretillers, bobinadors o experts en treballar amb polpa de cartró.

Dels currículums que han superat la primera criba, n'hi ha una seixantena que ja s'han preseleccionat. La majoria, d'extreballadors de la Torraspapel i altres empreses del sector com Manter o la clausurada Aconda.

L'antiga Torraspapel va tancar portes l'octubre de l'any passat. A la factoria, la més antiga del grup, hi treballaven 132 persones. D'aquestes, 23 van anar a l'atur, 73 es van recol·locar en altres plantes i als 36 restants se'ls va incloure dins un pla de rendes fins que es jubilessin.

El tancament deixava Sarrià de Ter orfe d'una de les seves grans indústries, amb presència al municipi des de feia més de 70 anys. Però els contactes amb grups inversors del sector, seguits de prop per la Generalitat i l'Ajuntament, han permès donar una nova vida a la factoria, que ocupa 59.000 metres quadrats.

A finals de juliol, el grup valencià Hinojosa tancava l'acord de compra i anunciava una inversió de 25 milions d'euros (MEUR) a la planta. Uns diners que serviran no només per modernitzar la maquinària i els edificis, sinó també per aixecar una depuradora industrial al recinte.

La intenció d'Hinojosa és que la fàbrica, que passarà a dir-se Paperera Sarrià, arribi a produir 90.000 tones de paper, que es faran servir com a matèria primera en altres fàbriques del grup per fer cartró ondulat. El grup preveu reprendre l'activitat d'aquí a vuit o deu mesos i crearà una quarantena de llocs de treball.

Tot i que serà l'àrea de Recursos Humans d'Hinojosa qui tanqui els contractes, de moment el grup paperer vehicula el procés de preselecció a través de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Sarrià de Ter. Durant els darrers dies, el consistori ha rebut una veritable allau de visites, trucades i correus electrònics d'aspirants a treballar a la factoria.

Analitzar els perfils

D'entrada, els tècnics municipals analitzen els perfils dels aspirants i, si veuen que poden encaixar en algun dels llocs, els hi recullen el currículum. Tot i que Hinojosa encara no ha fet públic el detall dels perfils, sí se sap que el grup valencià està interessat a cobrir les places amb personal de laboratori, carretillers, bobinadors, especialistes a treballar amb polpa de paper i cartró o responsables de manteniment, entre d'altres.

Fins ara, l'Ajuntament ja ha recollit més de 160 currículums d'aspirants. I d'aquests, una seixantena ja han passat una primera criba. La gran majoria d'aquests són extreballadors de la Torraspapel o bé d'altres firmes del sector, com ara Manter (de Sant Gregori) o la clausurada Aconda (de Flaçà).

Un cop Hinojosa faci arribar al consistori el perfil exacte per als llocs que s'han de cobrir, l'Ajuntament tornarà a analitzar tots els currículums i, aquells que encaixin, es faran arribar al grup valencià. A partir d'aquí, el Departament de Recursos Humans d'Hinojosa serà qui faci les entrevistes personals i la selecció definitiva.

Onze empreses arreu de l'Estat

Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a nivell estatal. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit una planta a Vigo (Vicusgraf) i també a València (SICE) -que integren la divisió Hinojosa Packaging- i també ha incorporat Industrials San Cayetano de Valladolid.

El grup ha invertit més de 150 MEUR durant els darrers cinc anys a les onze plantes amb l'objectiu de dotar-les amb les darreres innovacions tecnològiques per poder mantenir la seva posició de lideratge al sector.

El grup va tancar el 2014 amb una facturació de 270 MEUR i una producció global de 500 milions de metres quadrats. Actualment, compta amb una plantilla de 850 treballadors.