Platja d'Aro crea una campanya de conscienciació per mantenir el litoral net

Recorden als usuaris no llençar a la sorra cigarretes, xiclets i pipes de grans dimensions

El programa Fem Platja! de la regidoria de Serveis de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, amb el suport i col—laboració de l’empresa de salvament i socorrisme Pro-activa (concessionària del servei al municipi), desenvolupa aquest estiu, i per tercer any consecutiu, una campanya de conscienciació ciutadana sobre el manteniment i neteja de les platges. Per fer-ho visible, durant diversos dies s’instal—len en els espais més concorreguts -al costat de les passeres de fusta per exemple-, elements de grans dimensions, d’escala 20:1 –puntes de cigarretes, pals de gelat, xiclets, pipes o taps d’ampolla- per recordar que són alguns dels residus més habituals que es troben a la sorra.

Simultàniament, s’aprofita l’acció per traslladar en aquests punts l’equip de neteja manual, format per dos persones, que es dedica a recollir aquests petits elements que la gran maquinària no pot enretirar. També es reparteixen entre els usuaris dels 20.000 cendrers de platja reutilitzables elaborats i distribuïts pel consistori. D’aquesta acció ja se n’han fet cinc sessions durant el mes de juliol i es repeteix també durant cinc jornades més: 1, 5, 15, 19, i 26 d’agost (10-13 h).

En relació a les accions de manteniment i neteja generals del programa Fem Platja!, l’empresa concessionària -GBI Serveis-, coordinadament amb el Servei de Platges de l’Ajuntament, divideix el litoral del municipi en sis sectors, on hi treballa, d’una banda, cada matinada, la gran maquinària de neteja, i de l’altre, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda, un equip autònom de manteniment d’intervenció immediata, i una brigada per a la retirada manual de residus. També es disposa d’una barca pròpia del consistori per realitzar neteja a l’aigua en doble torn, i d’una segona embarcació per a la neteja d’aquelles zones de difícil accés.

El programa Fem Platja! desenvolupa una tasca integral que va més enllà de la gestió de la neteja de la façana marítima, per integrar-hi també aspectes de qualitat, informació i seguretat, i mobilitza de manera permanent i diària un equip humà de 48 persones d’àmbits diversos -salvament i socorrisme, seguretat pública, informació o neteja i manteniment-, i un pressupost de 725.000 euros.

El treball per aconseguir els màxims estàndards de qualitat és un dels seus principals objectius; i així Sa Conca, la Platja Gran, i Cala Rovira (i també l’espai de gestió privada, Port d’Aro) estan guardonades amb la Bandera Blava que concedeix la Fundació Europea d’Educació Ambiental (FEEE); alhora que també obtenen el certificat Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. Simultàniament, les dues primeres també llueixen el distintiu Q de Qualitat Turística que concedeix el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme, i el Camí de Ronda de S’Agaró el distintiu Itinerari Blau.