El nou CAP de Platja d'Aro estarà acabat el juliol de 2016

S'ha reservat una part dels espais del terreny per a una futura ampliació de l’equipament

A finals del passat mes de maig van començar els treballs de construcció del nou Centre d’Assistència Primària (CAP) de Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà) en el marc del programa del Servei Català de la Salut de la Generalitat de Catalunya, en un parcel—la de 2.505 metres quadrats de titularitat municipal situada a l'Avinguda de Castell d'Aro núm. 55.

Els treballs continuen, i el nou edifici substituirà, a partir de juliol de 2016, les actuals instal—lacions, situades a uns centenars de metres, als baixos d’un edifici del complex Eurocenter de Platja d’Aro, i que data els anys 80. L’acord de cessió dels terrenys per part de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro a la Generalitat l’any 2013, preveia la vigència a condició que es construís en els cinc anys següents, i que es mantingui el seu ús en els propers 30 anys, moment en que l’edifici retornarà al consistori.

El nou CAP se situa doncs, en el casc urbà del municipi, en una zona urbanitzada en forma d’avinguda amb illa central i àmplies voreres, propera a diversos aparcaments públics i a tocar dels amplis espais verds dels Estanys. El conjunt de l’edifici tindrà uns 1.400 m2, i per tant, es reserva un part del solar per a possibles ampliacions futures. A la planta baixa s’hi concentrarà el programa d’atenció mèdica, consultes i urgències; alhora que el conjunt constructiu es divideix en grans àmbits funcionals, tant en l’accés com en els espais interiors, justament per dividir l’àmbit de treball intern –amb accessos secundaris i de serveis-, de l’àmbit públic amb relació directa amb la recepció.

El projecte també preveu generar espais exteriors que dotin a l’edifici de millors condicions ambientals, com són l’orientació, la il—luminació, la privacitat o el control climàtic; gràcies a l’arbrat i la pavimentació, fent penetrar la vegetació dins l’edifici i mitjançant trencaments volumètrics, patis i el tractament de les cobertes; elements que alhora han d’ajudar a minimitzar l’impacte de l’edifici a l’interior del solar i la seva percepció des de l’exterior, on tindrà una alçada màxima aproximada de 9 metres, enretirat 3 metres de la façana del carrer i una fondària màxima edificable de 12 metres.

La primera cessió dels terrenys a la Generalitat de Catalunya però, es remunta a l’any 2008 quan el consistori va cedir un solar de 1.400 m2 segregat d’una finca en el marc del Pla parcial Les Escoles dels Estanys. Posteriorment, el Servei Català de la Salut va comunicar que valorava insuficient les mesures de la parcel—la ja que a part de les condicions d’edificabilitat presents calia preveure una reserva d’espai per a un possible futura ampliació. Llavors es va decidir destinar-hi tot el conjunt de la parcel—la municipal -excloent- hi la porció de terreny que ocupa una estació transformadora elèctrica-, ja que el terreny sobrant era insuficient per construir-hi un altre equipament.