Foment ha anunciat que rescindeix el contracte del desdoblament de la N-II entre Medinyà i Orriols

Jordi Xuclà (CiU) ha anunciat el 'suïcidi polític' dels socialistes i els acusa de no tenir-ne 'ni punyetera idea'

  • El ministre José Blanco aquest matí a Madrid © ACN
    El ministre José Blanco aquest matí a Madrid © ACN
  • La rescissió del contracte deixa la zona totalment empantanegada © ACN
    La rescissió del contracte deixa la zona totalment empantanegada © ACN

La notícia s'ha conegut en el transcurs de la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats en què el ministre Blanco ha anunciat les retallades i ha facilitat als diputats el llistat d'obres que queden suspeses. En el total de l'Estat, la tisorada suposa la rescissió de 32 grans contractes, inclosos les cinc a Catalunya. Foment també ha assegurat que no crearà noves autovies en zones on ja hi ha autopistes de peatge no saturades, que seria el cas del desdoblament entre Girona i Figueres. Les reaccions no s'han fet esperar i president de la Diputació de Girona, Enric Vilert (ERC), ha qualificat aquesta decisió de ser un 'greuge' i un 'càstig' a les comarques de Girona.

'L'efecte que té això vol dir que de Girona a la Jonquera no es farà res perquè ja tenim una via de paravent com és la AP-7. D'altra banda el tema de la N-II em sembla indignant, no entenc com a la demarcació de Girona se la castiga una vegada més d'aquesta manera sense que l'Estat faci les inversions que li pertoquen', ha dit en declaracions a Ràdio Girona. D'altra banda Vilert ha anunciat que intentarà que la Diputació faci un front comú per a exigir al ministre José Blanco que rectifiqui. També farà pressió la Cambra de Comerç a través del seu president, Domènec Espadaler, qui ha anunciat una reacció 'enèrgica' i 'contundent'.

'Indignant, per no dir coses pitjors i ara a Girona precisament ens trobem amb aquesta situació. Això és inadmissible que la N-II, la via més transitada d'Espanya es trobi a hores d'ara en aquesta situació de indigència. Tenim dos trams parats, des de Maçanet fins a Girona i el tram de Orriols - Medinyà que hi estaven treballant resulta que també ens la paren', ha dit Espadaler.

Reacció política

Pel que fa al terreny polític el diputat de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats, Jordi Xuclà, aturar una obra de 3,4 quilòmetres que dóna continuïtat a l'ampliació a 4 carris de l'autopista AP-7 al seu pas per Girona i que a més ja està començada és un acte 'd'estupidesa política' i va més enllà assegurant que és un 'suïcidi polític'.

'Això és una estupidesa pròpia d'un gestor que no té ni punyetera idea del que això suposa. També em sembla d'una gran indecència que el Partit Socialista de Catalunya que aquesta setmana havia estat callat ara digui que li sembla raonable aquesta retallada. Cadascú té la seva feina al Congrés dels Diputats i la feina dels socialistes era defensar el que és raonable i aturar una obra de 3,4 quilòmetres que ha de donar continuïtat als quatre carrils de l'Autopista em sembla un suïcidi polític', ha dit.

Durant la compareixença del diputat posterior a la comissió de Foment, Xuclà també ha dit que tot plegat és fruit del desconeixement: 'Quin gran desconeixement i quina manera de maltractar les comarques gironines per part de qui ha posat les tisores per aturar les obres del desdoblament de l’N-II iniciades. El tram Medinyà - Orriols no és una petita peça aïllada del desdoblament de l’N-II sinó que havia de ser, i haurà de ser en el futur, la forma de connectar el desdoblament per l’autopista, quatre carrils per banda, amb l’N-II en direcció a la frontera francesa”, ha assenyalat Xuclà. “Només des de la ignorància i el desconeixement o la mala fe es pot aturar una obra ja començada, petita però peça clau en el desdoblament a les comarques gironines. És una aberració', ha assegurat.

  • El ministre de Foment, José Blanco, explica que es rescindeixen cinc obres a Catalunya i se'n reprogramen 23