El grup valencià Hinojosa compra Torraspapel de Sarrià de Ter

Crearan 40 llocs de treball en els propers mesos

El Grup Hinojosa, a través de la societat Papelera Sarrià S.L., ha tancat aquesta setmana la compra dels immobles i la maquinària de Torraspapel de Sarrià. Fins ara, Torraspapel era propietat del grup Lecta i va tancar fa un any després d'acumular pèrdues. La fàbrica té una superfície total de 59.000 metres quadrats. 

El grup valencià no només ha comprat la planta sinó que ha anunciat que preveu invertir 25 MEUR en algunes inversions per modernitzar les instal·lacions, la maquinària i també la construcció d'infraestructures complementàries, com una depuradora industrial. 

La previsió de l'empresa és reemprendre l'activitat en vuit o deu mesos. La nova empresa es dirà Paperera Sarrià i produirà bobines de cartró ondulat a partir de producte reciclat. 

A través d'un comunicat, el Grup Hinojosa ha afirmat que la compra de la planta de Sarrià els assegura una font d'abastiment de matèria prima addicional per així reduir la dependència dels mercats exteriors i, per tant, la necessitat d'importar paper. L'objectiu es obtenir una producció anual de 90.000 tones de paper que es destinarà a d'altres plantes on es fa cartró ondulat.

A més, l'empresa assegura que l'operació "aprofundeix l'estratègia de millora de la competitivitat" perquè controla la cadena de producció i la posiciona a nivell de la península

Tancada des de fa un any

A finals d'abril del 2014, la direcció de la històrica paperera de Sarrià de Ter va comunicar al comitè la seva intenció de tancar la factoria. El grup ho justificava per la caiguda de demanda arran de la crisi i per la reforma energètica impulsada per l'Estat. Torraspapel està a Sarrià de Ter des dels anys 50 i tenia capacitat per a produir 62.000 tones de paper no estucat a l'any.

La planta va tancar quan hi treballaven 132 persones. L'acord d'ERO d'extinció va deixar 23 treballadors a l'atur, 73 més es van recol·locar en altres plantes del grup i per últim, als 36 restants l'empresa els va incloure dins un pla de rendes fins a la jubilació. 

Tot i la compra, Torraspapel continuarà present a Sarrià atès que hi té ubicada la seu d'investigació i desenvolupament del grup, amb una plantilla actual de 15 persones, pel que seguirà vinculada a la dinàmica paperera del municipi sarrianenc.

En els darrers mesos, la Generalitat havia contactat amb inversors paperers perquè reprenguessin l'activitat a l'antiga Torraspapel de Sarrià de Ter. Els contactes amb el Grup Hinojosa, amb seu a Xàtiva, es van iniciar al desembre i s'han concretat aquesta setmana. Tant la Generalitat com l'Ajuntament han celebrat l'operació i han dit que faran costat a Hinojosa en tot el procés d'instal·lació al municipi. 

Sobre el Grup Hinojosa

Hinojosa és un dels grups empresarials del sector del cartró ondulat més important a nivell estatal. Està format per onze empreses repartides per tot el territori estatal i, darrerament, ha adquirit una planta a Vigo (Vicusgraf) i també a València (SICE) -que confeccionen la divisió Hinojosa Packaging- i també ha incorporat Industrials San Cayetano de Valladolid. 

El grup ha invertit més de 150 MEUR durant els darrers cinc anys a les onze plantes amb l'objectiu de dotar-les amb les darreres innovacions tecnològiques per poder mantenir la seva posició de lideratge al sector. 

El grup va tancar el 2014 amb una facturació de 270 MEUR i una producció global de 500 milions de metres quadrats. Actualment, compta amb una plantilla de 850 treballadors.