La fiscalia vol que s'investigui una possible malversació a Figueres quan Santi Vila era alcalde

L'ex batlle assegura que el lloguer dels locals denunciat "s'ajusta a dret"

La fiscalia de Girona ha demanat al jutjat que obri una investigació per un possible cas de malversació a l'Ajuntament de Figueres durant l'època en què el conseller Santi Vila era alcalde.

Segons fonts de la fiscalia, la investigació comença arran d'una denúncia presentada a l'Oficina Antifrau per uns locals que el consistori va llogar a una empresa vinculada al grup Miquel Alimentació però mai es van fer servir.

Davant els indicis que l'operació pugui incórrer en delictes de malversació o prevaricació, la fiscalia ha enviat el cas als Jutjats de Figueres perquè ho investiguin.

Segons avança la Cadena Ser, el consistori va arribar a pagar 160.000 euros en dos anys i mig. El contracte era per 20 anys.

La investigació comença arran d'una denúncia presentada a l'Oficina Antifrau, amb la sospita que darrere de l'operació immobiliària de lloguer amb opció a compra d'uns locals d'una empresa vinculada al grup Miquel Alimentació hi pogués haver alguna actuació delictiva.

Antifrau va enviar la denúncia a la fiscalia superior de Catalunya, que la va derivar a la fiscalia de Girona perquè els fets denunciats són a les comarques gironines. La fiscalia, un cop avaluada la denúncia, va veure indicis que podien apuntar a la comissió de possibles delictes de malversació de diners públics o prevaricació. Fonts de la fiscalia indiquen a l'ACN que, per això, van decidir formular denúncia davant els Jutjats de Figueres instant a obrir una investigació per esclarir el cas.

Les mateixes fonts indiquen que la denúncia de fiscalia fa un relat dels fets però que haurà de ser el jutjat qui demani documentació a l'Ajuntament de Figueres i, si ho creu convenient, citi a declarar Vila com a imputat. En cas que el jutjat consideri que hi ha base per investigar algun delicte, també podria acabar afectant l'actual alcaldessa, Marta Felip, perquè el lloguer ha continuat endavant mentre ella ha assumit l'alcaldia.

Seu per als serveis socials

Segons ha avançat la Cadena Ser, el contracte d'arrendament es va firmar per un termini de 20 anys a raó de 5.899 euros mensuals. Segons la denúncia, en dos anys i mig l'Ajuntament va pagar 160.000 euros. A més, el consistori hi havia de fer obres per valor d'1,3 milions d'euros.

Per això, exposa la Ser citant la denúncia, "crida l'atenció que el lloguer del local fos tan elevada quan era necessària una remodelació tan important".

Reconeix haver pagat lloguer

L'Ajuntament de Figueres ha emès un comunicat en relació a la informació difosa segons la qual s'investiga un presumpte cas de malversació de diners públics pel lloguer del local que ha d'acollir la seu dels serveis socials del municipi.

En el comunicat, l'equip de govern "puntualitza" que no ha rebut cap notificació de l'obertura de cap documentació relacionada amb aquesta operació immobiliària. També asseguren que les xifres aportades per la notícia que ha avançat la Cadena Ser conté "dades errònies", com ara el valor d'unes obres "que mai es van arribar a aprovar ni, per tant, a fer".

Segons concreta l'ajuntament, el lloguer mensual que a dia d'avui es paga és fruit d'una renegociació del contracte l'any 2011, que va rebaixar l'import inicial. El consistori assegura que actualment paguen uns 5.900 euros al mes pel lloguer d'un local de 1.000 metres quadrats i dues planes. Els càlculs que l'ajuntament és que, des de l'inici de l'arrendament l'any 2010, han pagat uns 180.000 euros, diners que es descomptaran del cost de l'immoble quan es compri. "El 100% de lloguer s'acumula a l'opció de compra", concreta l'ajuntament.

El govern de Figueres assegura que continuen interessats en acabar exercint l'opció d'aquest locals per convertir-los en la seu dels serveis socials i el Centre de Distribució d'Aliments (CDA). D'aquesta manera, unificarien en un sol espai serveis municipals que actualment estan repartits en tres espais diferents. La compra, matisen, seria "d'acord amb la taxació actual de l'immoble, que es vora un 50% inferior la inicial". Segons aquests càlculs, els locals ja no costarien els 1,4 MEUR de la taxació inicial, sinó 620.000 euros.

Durant aquest mandat, han redactat el projecte per remodelar l'edifici i la idea és executar-lo quan hi hagi diners per fer-ho. Segons l'ajuntament, encara no s'han fet mai obres a l'immoble.


Reaccions

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, defensa que el lloguer dels locals denunciat per la fiscalia "s'ajusta a dret" i comptava amb l'aval d'informes tècnics i la secretaria de l'Ajuntament de Figueres.

L'operació polèmica i que pot desembocar en una investigació judicial data de quan Santi Vila era alcalde de la ciutat.

El conseller diu que l'origen del cas és una denúncia presentada pel PPC de Figueres que només busca "fer tant soroll com pugui". "És una denúncia que considera que darrere un lloguer d'uns locals per impulsar els serveis socials hi va haver una actuació que no va ser correcte", concreta Vila que afegeix que està "convençut" que l'acord s'ajustava i s'ajusta a dret.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha afirmat que "no coneix els fets" però sí "la persona". Vila "em mereix tota la confiança" per la "seva honorabilitat" i la seva "transparència". La investigació comença arran d'una denúncia de l'Oficina Antifrau per uns locals que el consistori va llogar a una empresa vinculada al grup Miquel Alimentació però mai es van fer servir.

Notícia patrocinada per: