Els professors de la UdG utilitzaran els escacs a l'aula per millorar la formació dels alumnes

La universitat investiga si el joc d'estratègia influeix en l'educació dels joves

La Universitat de Girona, la de Lleida, el Departament d'Ensenyament, la Federació Catalana d'Escacs i la Fundació Kasparov han signat, aquest dilluns, un conveni marc de col·laboració per promoure els escacs com a eina educativa. Es tracta del primer pas d'un projecte que comença a caminar i que permetrà, a llarg termini, saber realment com influeixen els escacs en la formació dels joves i incorporar aquest esport en el dia a dia de la docència.

El conveni de col·laboració entre les entitats preveu la cooperació per dur a terme projectes i programes conjunts de recerca, de formació de personal investigador i tècnic, de pràctiques d'estudiants i de titulats, activitats de divulgació, seminaris, conferències i jornades a l'entorn d'aquesta temàtica.

Segons ha explicat el president de la Fundació Kasparov, Hiquíngari Carranza, a l'Amèrica Llatina han aconseguit molt bons resultats fent arribar els escacs als joves. "En una societat amb tanta pobresa, és molt important que aconsegueixen treballar en equip i tenir una ment analítica", ha explicat.

En la mateixa línia, el vicepresident segon de la Federació Catalana d'Escacs, Josep Serra, ha detallat que els escacs ensenyen a 'observar, penjar i jugar'. "Hem fet enquestes a centres educatius que ja utilitzen els escacs i ens han explicat que aconsegueixen, per exemple, que una classe guardi silenci o que els nois siguin més ordenats, això són valors que ensenyen els escacs", ha afirmat.

De fet, la Generalitat ja fa temps que desenvolupa un projecte relacionat amb els escacs, que forma professors perquè puguin transmetre coneixements als alumnes. Segons ha exposat la directora general d'Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll, des del 2012 ja s'hi ha adherit 141 centres educatius catalans i s'han format més de 270 mestres. La previsió és que el programa es vagi ampliant.

El rector de l'UdG, Sergi Bonet, ha concretat que a partir d'ara crearan una comissió mixta de treball que definirà les actuacions concretes. Una de les primeres concrecions ha estat la creació de l'Observatori d'Escacs i Educació, que investiga els efectes dels escacs en els joves. Un altre objectiu a més llarg termini és formar els futurs professors que estudien a la universitat perquè sàpiguen com incorporar els escacs en el seu calendari docent.