El festival Portalblau arriba a l'Alfolí de la Sal

S'han programat conferències, una exposició i concerts

El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, es trasllada aquest cap de setmana a l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal. Aquest divendres, 24 de juliol, hi haurà la primera de les conferències del festival, amb Jordi Llovet, parlant de "La política a la Roma Clàssica, i la nostra d'avui" (20h). A les 22.30, és el torn de la poesia, amb l'espectacle "El(s) poeta Ovidi, un homenatge a Ovidi Montllor, amb la participació de Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives.

El dissabte, 25 de juliol, s’estrenarà una exposició de fotografies dedicades a la pesca a la Mediterrània, en col·laboració amb l’Agrupació Fotogràfica Cromàtica, del CER l’Escala (20h)


El mateix dia, actuarà al mateix Alfolí de la Sal Guillem Roma, que porta al Portalblau el seu nou disc, Nòmades.


Tancarà les actuacions en aquest escenari, el 26 de juliol, Gemma Humet, amb l’espectacle “Si canto enrere”, amb cançons que afirma que són “una barreja musical que recull les influències que he tingut al llarg de la vida”.


Col·laboració amb el festival Minipop


D’altra banda, el festival Portalblau continua l’exploració de col·laboracions amb altres festivals. Si l’any passat va ser amb el de Peralada, en aquesta ocasió s’ha arribat a un acord amb el festival Minipop, de Tarragona, que portarà un tastet de la seva filosofia a l’Escala. Concretament es preveuen tallers creatius, jocs i un concert de Copa Lotus, en una tarda que està pensada per a petits i grans (diumenge 26 de juliol, 18h, a la plaça Catalunya).


Mar d'en Manassa


Una de les novetats d’aquesta vuitena edició és que es concentraran en cinc dies seguits els concerts a la Mar d’en Manassa. Les actuacions a l’escenari principal del festival començaran el 30 de juliol, amb un mapping de presentació de la programació sobre la façana de l’edifici del Gavià –produït per l’estudi Els Altres, amb la col·laboració de les escoles d’art locals-, seguit d’un concert gratuït amb la Banda País Petit, que suma les formacions Els Cremats i Cobra Principal de la Bisbal per versionar referents de la música catalana dels darrers 50 anys.


Estrena de Maria del Mar Bonet


La següent actuació a la Mar d’en Manassa (31 de juliol) serà la de Maria del Mar Bonet, que estrena a l’Escala un nou espectacle d’homenatge a Ovidi Montllor i Guillem d’Efak, en el vintè aniversari de la seva mort.


L’endemà, el protagonisme serà per a la companyia Elèctrica Dharma, que ha escollit el festival Portalblau com a una de les poques parades de la gira de retrobament del grup per a la celebració dels seus 40 anys, que va començar amb un èxit total, el passat, 10 d’abril, a Girona.


El grup va néixer l’estiu de 1974, per convertir-se en tot un referent de la música catalana. Abans de l’aturada que els seus membres es van imposar el 2011, havien enregistrat 24 discos d'estudi i fet gairebé mil concerts per tot el món.
 

Altres Mars


Després de la Dharma, és el torn d’una de les novetats d’aquest any, ja que després de set edicions en què el festival només ha estat obert a la música de la Mediterrània, s’ha decidit crear la secció Altres Mars, que permetrà portar música convidada d’altres indrets. En aquesta primera ocasió, el convidat serà un dels grups gallecs més premiats, Luar Na Lubre, que portaran la música celta a l’escenari privilegiat, arran de mar, de la Mar d’en Manassa.


Tancarà els concerts en aquest escenari i d’aquesta edició, Cris Juanico (3 d’agost), amb el seu nou espectacle, “Una nit f(a)usta”. Cris Juanico actua acompanyat d’un quartet de corda, un contrabaix i guitarra acústica per presentar el seu nou treball. “És més que un concert, és un espectacle d’emocions i reflexions per fer sentir al públic plenament protagonista, compartint una història plena de paisatges, somnis, amor i vida”, apunta l’artista.