L'humor provocador de Leo Bassi dóna el tret de sortida al festival 'Singlot'

Andreu Buenafuente vol convertir Sant Feliu de Guíxols en cita obligada per als amants de la comèdia

Andreu Buenafuente i l'equip del Terrat han ideat el festival 'Singlot,'que s'estrena en el marc del Porta Ferrada. El tret de sortida l'ha donat un dels bufons més reconeguts, l'italià Leo Bassi, que fa més de 30 anys que fa de la provocació el seu tret identitari. Bassi ha començat l'espectacle 'BOB, Best of Bassi' curosament vestit amb corbata i americana i ha acabat banyat en litres de mel, embolcallat per plomes i fent sortir fora del teatre tot el públic per cridar junts a davant del monestir.

Per endavant queden quatre dies farcits d'espectacles però també activitats per als professionals del gènere. "Crec que feia falta un festival de comèdia ", reivindica Andreu Buenafuente. Bassi ha aparegut enmig del passadís del teatre vestit curosament amb americana i corbata vermella. Lluïa un nas de pallasso que no s'ha tret fins ben entrat el primer tram del monòleg, durant el qual ha explicat l'origen que el va dur a ser còmic provocador: l'odi als coloms. 

Segons Bassi, de petit l'obligaven a anar a donar de menjar pa sec als coloms que es concentraven a la plaça de la catedral de Milà. Un dia, fart d'aquests animals, va decidir camuflar un petard entre una muntanya de pa que va donar als animals. Aquí va néixer la seva ànima provocadora que, segons afirma, el porta a estar dalt els escenaris encara als seus 63 anys. 

El còmic italià -nascut als Estats Units- ha fet de la provocació el seu tret més identitari i a través del qual ha optat per fer crítica política i econòmica. Per exemple, segons ha explicat, fa dècades que es dedica a explotar llaunes de Coca-cola i esquitxar el públic per criticar el negoci de les multinacionals. 

Aquest vespre a Sant Feliu tampoc se n'ha estat, però ha pres precaucions i ha repartit plàstics als espectadors de les primeres files abans de rebentar les llaunes i ruixar-se també a sí mateix. L'anècdota de la nit l'ha protagonitzat una dona a qui Bassi ha reptat a "lliberar-se" cridant ben fort. La dona, espontàniament, no només ha cridat sinó que li ha ventat una bufetada al còmic, que ha quedat sorprès i "encantat" per la situació inesperada. 

L'espectacle ha anat 'in crescendo' fins que Bassi, després de ballar intensament, ha reconegut que se sentia deprimit. "Acabaré fent balconing a Lloret", ha fet broma. L'origen dels seus mals: adonar-se que després de 30 anys de criticar la Coca-cola no ha aconseguit frenar el negoci de la multinacional. 

Després de passejar-se entre el públic amb un plat ple d'escuma d'afaitar disposat a esclafar-lo en la cara d'algun espectador, Bassi s'ha despullat -literalment- dalt l'escenari. "Fa 35 anys que faig coses fastigoses en públic, abans ser transgressor tenia sentit però ara no faig més que afegir vulgaritat a aquest món", ha dit. 

Per això, ha canviat de parer i ha dit que, a partir d'ara, havia de ser tot el contrari que el món actual, que és "vulgar i desordenat". "La veritable provocació ara és ser poeta, dolç i màgic", ha manifestat. Però, res més lluny de tot això, ja que Bassi ha seguit en la línia de la provocació: s'ha llençat tres litres de mel per sobre i s'ha vessat un sac ple de plomes. "Ara sí que sóc un àngel", ha fet broma. 

No satisfet amb aquest colofó, ha demanat a tothom que sortís del teatre i l'acompanyés davant del monestir a fer un "últim crit" per donar la benvinguda al festival "i deslliurar-nos d'imposicions i estereotips". "L'última vegada que ho vaig fer a Barcelona em van multar amb 400 euros, ara ja no passarà que governa l'Ada Colau", ha explicat. 

Quatre dies dedicats a la comèdia

Sota el paraigües del festival Porta Ferrada, el Terrat ha gestat aquest festival dedicat a la comèdia i l'humor. Compartint cartell amb Leo Bassi hi haurà durant quatre dies espectacles de la companyia Els Joglars, Andreu Buenafuente i Edu Galán, Berto Romero i Faemino y Cansado. 

A banda de la part purament dedicada al pública, el festival compta també amb unes jornades professionals / taula de cooperació amb creadors, productors i exhibidors de comèdia de la qual, a banda d'unes conclusions, els professionals triaran un projecte que es podrà estrenar en el Singlot de l'any que ve. A més, també hi ha dos seminaris acadèmics impartits per Leo Bassi i Ramon Fontseré.

Abans de l'actuació de Bassi, Darío Adanit (il·lustrador i fundador de la revista 'Mongolia') ha fet la lectural del 'Manifest de l'humor' on ha reinvidicat l'humor negre i ha assegurat que és una "arma contra el puritanisme". També ha donat la benvinguda als espectadors el director artístic, Andreu Buenafuente. 
"És un festival que creiem que feia falta i veiem que la reacció de la gent ens ho confirma, avui estem davant d'un part d'un fill que esperem que vagi bé", ha declarat Buenafuente. El Singlot ha arribat a Sant Feliu de Guíxols per quedar-s'hi. Aquesta és la voluntat de la productora el Terrat que espera que el festival es consolidi i sigui cita obligada per als amants de l'humor. 

"A Catalunya tenim grans festivals de música però són previsibles, ve una gran estrella i actua i ja està", reflexiona Buenafuente, que reconeix l'aposta que ha fet el festival de la Porta Ferrada per "reinventar-se" i apostar per l'humor. "Ens sentim molt còmodes a Sant Feliu, és una ciutat que es bolca amb el festival i és un festival d'un caire més popular", ha afegit.