Platja d'Aro destina 725.000 euros a la gestió i seguretat de les platges

Les actuacions s'engloben dins el programa "Fem Platja!"

El programa Fem Platja! de la regidoria de Serveis Municipals de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro (Baix Empordà=, desenvolupa, un estiu més, una tasca integral que va més enllà de la gestió de la neteja de la façana marítima, per incorporar-hi també aspectes de qualitat, informació i seguretat. El treball per aconseguir els màxims estàndards de qualitat és un dels seus principals objectius. Fem Platja! mobilitza, de mitjans de juny a mitjans de setembre, de manera permanent i diària, un equip humà de 48 persones d’àmbits diversos -salvament i socorrisme, seguretat pública, informació o neteja i manteniment-, i compta amb un pressupost anual aproximat de 725.000 euros.

En matèria de seguretat i salvament, el contracte entre l’ajuntament i l’empresa Pro-activa fa possible la participació de 23 socorristes en cinc punts de socors, set cadires i una torre de vigilància; un servei propi d’embarcació de salvament; la disponibilitat de tres desfibril·lador (dos en els llocs de socors de la Cala Rovira i Sa Conca, i un de mòbil a càrrec d’un Auxiliar Tècnic Sanitari a la Platja Gran); i el repartiment de 2.000 braçalets per localitzar possibles infants extraviats. Enguany, com a novetat, s’ha incorporat un punt SOS a la cala del Pi –platja sense servei de socorrisme-. En l’àmbit de la seguretat, la Policia Local de Castell-Platja d’Aro hi destina, de manera específica, una patrulla en bicicleta, una barca de vigilància, i una parella per fer rondes a peu, tant de dia com de nit, moment, aquest darrer, en que ho fan de paisà.

En matèria d’oci es pot gaudir de diverses ofertes d’àmbit privat: cinc guinguetes de restauració, vuit punts de lloguer de gandules i ombrel·les, quatre propostes d’esports nàutics i dos creuers marítims. Simultàniament, des de la regidoria de Turisme s’organitza la tercera edició del Mini Club infantil–Ludoteca, en un espai de 200 m2 a la zona centre de la Platja Gran (c/Empordà). Està en servei del 20 de juny al 31 d’agost (11-14 h i 16-19 h) per a infants de 3 a 12 anys, gratuït i dinamitzat per monitors amb idiomes. Aquesta acció s’emmarca en les accions pròpies del municipi com a nova Destinació de Turisme Familiar (DTF), guardó de qualitat que concedeix l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat de Catalunya, i del que només disposen 19 punts arreu del país.

Una de les tasques principals de Fem Platja! són les accions de manteniment i neteja. L’empresa concessionària del servei divideix el litoral del municipi en sis sectors, on hi treballa, d’una banda, cada matinada la gran maquinària de neteja, i de l’altra, diversos equips d’operaris amb suport de quads, en doble torn, de matí i tarda. També es disposa d’una barca pròpia de l’ajuntament per realitzar neteja a l’aigua en doble torn, i d’una segona embarcació per a la neteja d’aquelles zones de difícil accés. Aquest estiu es tornen a repartir gratuïtament, entre els usuaris de les platges 20.000 cendrers reutilitzables.

També es vetlla per aplicar mesures d’accessibilitat que facilitin el bany a les persones amb mobilitat reduïda. Hi ha instal·lades 18 passeres a la sorra, i es disposa de sis cadires amfíbies -una per a cada punt de socors i una per a la torre de vigilància-, i de diversos jocs de crosses amfíbies. Alhora, hi ha plataformes adaptades a les dutxes i rentapeus de la Platja Gran. També, destaquen les sis Línies de vida instal·lades davant de cada lloc de socors, un sistema de cordes a 1’40 metres d’alçada, que faciliten l’entrada i sortida de l’aigua de les persones amb dificultats de mobilitat. En matèria d’informació hi ha instal·lats cartells amb temes d’interès i d’informació general. La participació de l’usurari es vehicula mitjançant un telèfon únic i directe del servei de platges, amb bústies de suggeriments i enquestes de valoració a càrrec dels Agents Cívics.

El relació als guardons de qualitat, el conjunt del litoral del municipi renova aquest estiu diversos  reconeixements: la Bandera Blava per a Sa Conca, la Platja Gran i Cala Rovira; tres espais reconeguts també amb el Pla de Qualitat en Destí del Baix Empordà. La Platja Gran i Sa Conca acrediten el distintiu Q de Qualitat Turística; i alhora, el Camí de Ronda de S’Agaró obté el d’Itinerari Blau (Senderos Azules). En matèria de guardons també el Port Esportiu, espai privat gestionat pel Club Nàutic Port d’Aro, gaudeix del reconeixement de la Bandera Blava.