'Et cau l'ànima als peus quan tornes a casa i te la trobes cremada'

La principal hipòtesi és que una burilla mal apagada provoqués l'incendi de Girona

En Manolo Fleta viu amb nou membres més de la seva família a una casa situada a la part posterior del Pirulí. El foc els hi ha devorat la cuina, el menjador i bona part del pati on hi tenen cotxes per arreglar i animals. Fins i tot han mort dos gossos i un gat a causa de les flames que, en pocs minuts, tenien la casa rodejada.

La seva jove va haver de marxar camp a través amb els petits i la sogra, que està delicada de salut. Quan amb la llum del dia han vist les destrosses han quedat consternats. "Et cau l'ànima als peus", reconeix en Manolo. El foc -que ja està controlat- va començar darrera del cementiri.

Segons els Agents Rurals, la principal hipòtesi és la d'una burilla mal apagada La gran majoria dels desallotjats pel foc de les Pedreres van poder tornar a casa dimarts mateix. Però entre els afectats hi ha casos més greus de famílies que han vist com el foc els ha cremat part de la casa. 


Aquesta és la situació d'en Manolo Fleta i la seva família, que viuen en una casa a la part posterior del Pirulí. Les flames que provenien de la part de les Pedreres es van acostar perillosament fins a casa seva en pocs minuts. Va ser el seu fill qui va alertar que havien de deixar ràpidament la casa. Van haver de marxar amb el cotxe per un camí enmig del bosc perquè no tenien una altra escapatòria. "Vaig agafar els meus fills i la meva sogra, que li costa caminar, i vaig haver de marxar com vaig poder", recorda encara espantada la Sara Márquez, la jove d'en Manolo. 

En Manolo no va poder tornar a la casa fins a quarts de deu de la nit. Llavors ja es va adonar del desastre. Les flames havien entrat per la finestra de la cuina i havien devorat completament aquest espai i havien passat també al menjador. A més, el foc tampoc va tenir pietat de l'exterior de la casa, on hi tenen diversos cotxes que ells mateixos arreglen. Les flames també van sorprendre dos gossos fora i un gat que va aparèixer mort a l'interior de la casa. "Quan veus la casa cremada l'ànima et cau als peus, no hi ha paraules per expressar-ho", ha relatat. Amb prou feines han pogut salvar algunes fotos familiars que han quedat tacades pel fum. 

Aquesta nit els homes de la família l'han passat en blanc a davant de la casa, per si el foc revifava o per si eren d'ajuda als Bombers. La resta de la família, inclosos els quatre petits, han dormit a un hotel de la ciutat, on aquesta nit hi tornaran a anar. "Hem trucat a l'assegurança per saber què podem fer, a partir d'ara no sé què passarà", ha explicat en Manolo. De moment, no tenen ni llum ni aigua i estan pendents també de l'ajuda que els pugui facilitar l'ajuntament. 

"El foc va arribar a casa en dos minuts"

Un altre cas és el de la Manoli Pizarro, que viu just als peus del Pirulí. Va ser una veïna qui la va alertar que es veia fum. "Quan vaig sortir el vaig veure lluny, per darrera del cementiri, però en dos minuts les flames eren a tocar", ha explicat. Per això, va agafar la seva néta de 14 anys i la seva mare -que està delicada de salut- i van marxar de casa. "No vam tenir temps d'agafar absolutament res, vam marxar com vam poder", recorda. 

Elles també han passat la nit fora i han dormit a casa d'un fill. Quan han tornat a la casa s'han trobat que el foc havia entrat al pati i els havia cremat dos cobert que tenien amb material divers. Tot i que el foc no ha entrat a la casa, encara és molt evident l'olor a cremat i, per això, volen passar uns dies més a fora. "No puc tenir la meva mare com està delicada de salut aquí a dins, primer s'ha de netejar i pintar", ha declarat. 


Una burilla mal apagada, possible origen del foc

El cap dels Agents Rurals a Girona, Ignasi Dalmases, ha explicat que la principal hipòtesi de l'origen del foc seria una burilla mal apagada. L'incendi va començar a l'anomenat camí vell del cementiri, a la zona est de la ciutat, i els agents rurals van estar tota la tarda recollint proves i parlant amb testimonis. 

Segons ha explicat Dalmases, han trobat dues burilles a la zona que ara hauran d'investigar. L'atestat fet pels Agents Rurals i les burilles ja s'han entregat al jutjat per tal que es faci càrrec de la investigació. 

Protocol per tenir les parcel·les netes

El regidor de Sostenibilitat, Carles Ribas, ha visitat aquest matí la zona, que està rodejada de boscos i on es vol desenvolupar la futura anella verda. A les Pedreres hi ha moltes construccions il·legals que es van aixecar als anys 60 en terrenys públics i ara l'ajuntament està impulsant un pla especial per endreçar la zona i buscar un allotjament alternatiu a les famílies afectades. 

Mentrestant, però, reconeix que cal establir un protocol "clar" sobre com han de mantenir les seves finques. A moltes s'hi acumulen cotxes vells, material divers, animals i d'altres objectes. El regidor recorda que tenen fins al desembre per adaptar-se a la normativa vigent per a zones boscoses pròximes a nuclis habitats i que estableix que cal tenir franges de protecció de 25 metres. 

Ribas ha demanat col·laboració als veïns perquè mantinguin netes les seves parcel·les i ha dit que s'estan plantejant un canvi a les ordenances per tal d'actuar de manera subsidiària des de l'ajuntament en aquells casos que els veïns no endrecin els terrenys. "Els incendis s'apaguen a l'hivern i hem de treballar tots plegats per afrontar l'estiu vinent amb garanties", ha dit.