El Festival de Blues de Roses presenta una programació amb 5 hores de música

Hi actuaran Joan Pau Cumellas i Greg Zlap, London Community Gospel Choir i La Locomotora Negra

Roses (Alt Empordà) celebra el proper 1 d'agost una nova edició del Festival de Blues, Jazz i Gospel que l'Ajuntament de Roses, -amb direcció de Promo Arts Music i la col·laboració de Viumúsika- ofereix cada estiu a la Ciutadella de Roses. Una vetllada  musical de més de cinc hores de durada en el monumental recinte històric, que enguany tornarà a omplir-se del millor blues, jazz i gospel amb les actuacions de Joan Pau Cumellas i Greg Zlap, del London Community Gospel Choir i de la Locomotora Negra. Les entrades (15 euros) ja són a la venda a la Ciutadella de Roses.

Amb la seva recuperació l'estiu de 2012, el Festival de Blues, Jazz i Gospel de Roses ha tornat a prendre força a la població, on, des de l'immillorable escenari de la Ciutadella de Roses, ofereix des de l'any 1993 al públic altempordanés i visitant, un autèntic homenatge al gènere del blues, jazz i gospel amb la concentració dels diferents concerts en un mateix escenari i dia.

L'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Roses segueix apostant per un Festival que inclou en el seu programa artistes i formacions de primer nivell. És el cas del London Community Gospel Ghoir, formació sol·licitada per a les seves col·laboracions per artistes com Madonna, Eric Clapton, Sting o Kylie Minogue entre molts d'altres, dels virtuosos Joan Pau Cumellas i Greg Zlap, o de la incombustible Locomotora Negra.  

Joan Pau Cumellas: el virtuós de l’harmònica

La vetllada musical s'iniciarà de la mà de Joan Pau Cumellas, conegut internacionalment per la seva habilitat interpretativa amb l’harmònica diatònica i un autèntic enamorat i estudiós d’aquest instrument que explora totes les seves possibilitats sonores en diferents àmbits. Amb les formacions Barcelona Bluegrass Band, Mr.Hurricane Band i els artistes Quico Pi de la Serra, Big Mama, Miguel Talavera o Valentí Moya, es descobreix com un músic innovador capaç de fusionar el blues amb estils com el jazz, el country i la música folk.

Amb aquests grups ha publicat fins a 11 cds. A part, ha col·laborat en altres 32 discos de músics com: Manolo García (pop), Lotti Lewis, Les Deux Guitarres (jazz), Moncho (boleros), incloses altres produccions de música infantil, gospel i pop-rock. Actua en els principals festivals de Blues i Jazz de Espanya i és conegut a diversos països per la seva participació en festivals internacionals.

Joan Pau Cumellas, juntament amb Greg Zlap, donaran el tret de sortida a la nit de la Ciutadella, presentant el taller d’harmònica que té lloc cada estiu a Roses.

London Community Gospel Choir

L'any 1982, el reverend Bazil Meade va fer història oferint el primer concert d'un cor de Gospel al Regne Unit. Amb el transcurs de les dues següents dècades el London Community Gospel Choir (LCGC) es va anar formant amb més de 200 membres de totes les àrees de Londres i els seus suburbis.

Versàtil, flexible i amb un so dinàmic, el LCGC crea harmonies molt plenes tant si actua en formació petita o gran. El LCGC és conegut pel seu estil “up-tempo gospel”, swing-beat, R&B, tradicional, i pels arranjaments plens d’emoció juntament amb una estimulant coreografia i exercicis vocals.

Entre les seves col·laboracions, es troben la de la banda sonora de la pel·lícula de Walt Disney "The Lion King", han representat al Consell Britànic a festivals internacionals a Zambia i Zimbabwe, i van obrir l'escenari principal Glastonbury del "BBC Proms map" per primer cop, amb un concert de gospel.

El LCGC, una formació consolidada, ha efectuat durant els darrers anys nombroses aparicions a programes de ràdio i televisió. Artistes de gran renom com George Michael, Jessye Norman, Sting, Luther Vandross, Elton John, Puff Daddy, Mariah Carey, Blur, Paul McCartney, Celine Dion, Tina Turner, entre molts d'altres, s'han beneficiat de l'estil vocal únic del LCGC a actuacions en viu, vídeos i gravacions d'estudi. La darrera col·laboració destacable fou el passat mes d’octubre amb el rei del funk James Brown, en una gravació a la BBC.

Controvertit, professional, energètic, inspirador i ple d'Esperit! Qualsevol adjectiu es pot escollir per a descriure el so i la visió del London Community Gospel Choir.

La seva actuació comptarà també amb una exhibició del conjunt d'alumnes del 
Taller de Gospel que l'entitat Viumúsika organitza el mateix dissabte al Teatre Municipal de Roses, impartit pel mateix director de la formació, el reverend Bazil Meade

La Locomotora Negra

La Locomotora Negra és la Big Band estable més antiga de Catalunya que, amb una trajectòria iniciada l'any 1971, segueix imparable portant les essències del jazz i el seu saber fer a l'escenari. Concebuda inicialment com un quintet, amb el temps, la formació s'ha anat ampliant fins a arribar al nombre actual de 17 components, més de 15 discos publicats i 44 anys d'història.

L'estil de la Locomotora Negra s'orienta cap al jazz negre en els seus vessants més populars. Pren com a model les orquestres més famoses de l'època swing, les de Fletcher Henderson, Duke Ellington i Count Basie. Ha participat en els festivals de Barcelona, El Vendres, Sitges, Sant Sebastià i Vitòria, entre d'altres, així com en festivals internacionals. Ha acompanyat músics de la talla internacional de Bill Coleman, Benny Waters i Gene Mighty Fela Conners.