Petició de 23 anys de presó per l'acusat de matar a ganivetades la dona a Sant Pere Pescador

També volen que li treguin la pàtria potestat del tres fills menors d'edat

El fiscal demana 23 anys i 6 mesos de presó per a l'acusat de matar la dona a ganivetades al pis on vivien a Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el 17 de novembre del 2014.

L'acusa d'assassinat perquè considera que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se quan Musa Baldeh la va atacar amb dos ganivets de grans dimensions i aprofitant que estaven sols a casa, on ningú la podia ajudar.

També l'acusa de dos delictes d'amenaces contra un dels germans de la víctima perquè en dues ocasions -la primera uns dies abans del crim i la segona just després- el va atemorir amb una espasa.

El fiscal, Enrique Barata, també vol que li retirin la pàtria potestat dels tres fills que tenia amb la víctima.

Segons recull el fiscal a l'escrit de conclusions provisionals, poc abans de la una de la tarda del 17 de novembre del 2014, l'acusat va agafar dos ganivets de cuina de grans dimensions i li va assestar "fortes i reiterades" ganivetades a la víctima. Baldeh va matar la víctima davant la filla petita de la parella, de només 18 mesos.

Una de les armes era un ganivet tipus destraló de 19 centímetres de fulla i 8 d'ample i l'altre un ganivet de cuina de 19,5 centímetres de llargada i 2,2 d'amplada. L'acusació pública conclou que Musa Baldeh tenia una clara intenció de matar la seva dona perquè va atacar zones vitals i li va provocar múltiples ferides al coll que li van causar la mort per "una ràpida i abundant hemorràgia".

El fiscal, Enrique Barata, indica que l'acusat va actuar a traïció i va impedir que la víctima tingués qualsevol possibilitat de defensar-se. "La va apunyalar per sorpresa i de forma inesperada, això va fer que la dona no pogués fugir, ni buscar defensa capaç d'impedir o repel·lir l'agressió mortal", exposa el fiscal. També afegeix que Musa Baldeh va aprofitar que, dins del domicili familiar, ningú podria ajudar la víctima.

L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, considera que Baldeh va actuar seguint "un pla preestablert, aprofitant la privacitat del domicili i sense donar a la dona cap possibilitat de defensar-se". El lletrat també apunta que, des de feia almenys dos anys, l'acusat "tenia completament anul·lada" la víctima i no la deixava relacionar-se amb ningú.

"No deixava que rebés visites d'amigues i li controlava el telèfon mòbil", exposa el lletrat que afegeix que, quan Baldeh s'enfadava, "solia agredir i insultar" la víctima. De fet, uns mesos abans del crim la víctima havia demanat una ordre d'allunyament del seu marit, però el jutjat la va denegar.

El fiscal demana una condemna de 23 anys i 6 mesos de presó. 19 anys i mig per un assassinat i 4 anys de presó per dos delictes d'amenaces al germà de la víctima. A tot plegat li aprecia un agreujant de parentiu. La lletrada de la Generalitat eleva la petició a 24 anys; 20 pel crim i 4 per les amenaces. Martínez també demana una pena de 20 anys per l'assassinat.

Amenaça amb l'espasa

Segons el relat del fiscal, just després d'assassina la seva dona l'acusat va portar la filla petita de la parella a casa uns veïns. Després, va agafar una espasa de casa seva i baixar al carrer, on va seure a un banc esperant al seu cunyat. Minuts després, quan el va veure arribar, es va dirigir cap a ell "exhibint-li l'espasa amb actitud intimidatòria i agressiva". En aquell moment, un altre germà de la víctima va percebre "la situació de perill" i, entre els dos, van desarmar l'acusat, que es va refugiar a casa un veí fins que va arribar la policia.

No era el primer cop que Baldeh amenaçava el seu cunyat. Dies abans, el 14, ja el va atemorir sortint al balcó de casa seva i dient-li "fill de puta, t'he de matar. Si ets valent acompanya'm al camp" mentre li ensenyava, amagada entre la roba, una espasa.

Que no s'apropi als fills

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions demanen que indemnitzi els fills que ha deixat orfes de mare i dos cunyats amb fins a 490.000 euros. Les acusacions també demanen que li prohibeixin apropar-se als familiars de la víctima i que li retirin la pàtria potestat dels tres fills que tenia amb la dona.

El fiscal apunta que Musa Baldeh va faltar "als més elementals deures paterns" i va matar la seva dona en presència de la filla menor d'edat. Després, "la va entregar a un veí de l'immoble, abandonant-la" per tornar a casa, on tenia una maleta preparada per abandonar el país i tornar al seu país d'origen. Així, deixava "igualment desemparats i abandonats" els altres dos fills menors, que en aquell moment eren a l'escola.

"Al final de l'escola haurien tornat a casa, on hi havia la seva mare degollada enmig del menjador", exposa el fiscal que argumenta així que li retirin la custòdia dels infants, que des del moment del crim estan sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i a la l'Adolescència.

El cas, que es jutjarà amb jurat popular, arribarà a judici en els propers mesos a l'Audiència de Girona.