Mor la pintora gironina Mercè Huerta als 85 anys

L'artista era esposa del periodista Narcís-Jordi Aragó

La pintora gironina Mercè Huerta ha mort aquest dimarts als 85 anys. L'artista s'havia format amb Isidre Vicens i Domènec Fita i va ser professora a l'Estudi d'Art de Montjuïc i a l'Escola Municipal d'Art de Girona. El 2008 va tenir lloc una gran mostra retrospectiva de la seva obra i els quadres es van poder veure a tres sales de la ciutat.

Girona havia estat present en bona part de la seva pintura. Huerta era esposa del periodista i escriptor Narcís-Jordi Aragó, nebot de l'arquitecte noucentista Rafael Masó. Junts van donar al febrer tot el seu fons documental a la ciutat. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat el seu compromís amb Girona.

Mercè Huerta va néixer a Figueres el desembre de 1929 i es va traslladar a Girona a finals dels anys 50. Es va formar com a pintora amb Isidre Vicens (1975) i Domènec Fita (1980). Seria Fita qui li proposaria més endavant que l'ajudés a donar classes a l'Estudi d'Art de Montjuïc. L'any 1985 va obtenir per oposició la plaça de professora de dibuix i pintura, especialitat model, a l'Escola Municipal d'Art de Girona. 


L'any 2008 va tenir lloc a Girona una gran mostra retrospectiva de Mercè Huerta amb exposicions a tres espais de la ciutat: La Casa de Cultura (Girona i Paisatge), La Fundació Valvi (Figura i Natura) i la Fundació Fita (que recollia tota la tasca docent).

Huerta era esposa de l'escriptor i periodista gironí Narcís-Jordi Aragó. Junts residien a la darrera planta de la que fou la casa natal de l'arquitecte noucentista Rafael Masó, que era tiet d'Aragó. El matrimoni va decidir cedir la casa -situada al carrer Ballesteries- a la ciutat per tal de fer-hi un espai dedicat a l'arquitecte. Tot i això, es van reservar una planta per seguir-hi vivint. 

Al febrer, el matrimoni va cedir el seu fons documental a la ciutat de Girona. Aquest va ser un dels últims actes públics de la pintora. En concret, Huerta va donar 15 olis sobre tela, 15 acrílics sobre paper, dibuixos i peces fetes amb tècniques diverses i documentació de la seva època com a docent. 

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha lamentat la mort de la pintora a través del seu compte personal de Twitter. "Ha mort la Mercè Huerta, inseparable de Narcís-Jordi Aragó, artista, dona de gran cultura i compromís amb Girona. Gràcies pel llegat! DEP", ha escrit.