Estudiaran on extreure sorra per frenar la regressió de les platges

El ministeri d'Agricultura destina una partida de 2,5 MEUR a analitzar 180.316 hectàrees de subsòl marí

El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha anunciat la licitació del contracte de serveis per ampliar l'estudi geofísic marí entre el port de Barcelona i Portbou. El treballa analitzarà fins a una profunditat de 100 metres els 197 quilòmetres de costa, amb l'objectiu de detectar bancs de sorra que puguin servir per frenar l'erosió de les platges de la zona del Mediterrani nord.

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica la resolució del ministeri que treu l'ampliació de l'estudi a licitació per 2.593.750 euros i dóna un termini d'execució de 22 mesos. El període de presentació d'ofertes i sol·licituds de participació acaba el pròxim 25 d'agost.

El treball de camp es farà sobre un total de 180.316 hectàrees de subsòl marí entre les batimètriques -20 i -100, en una longitud de costa de 197 quilòmetres de litoral de Catalunya. Amb aquest estudi es pretén tenir un coneixement dels recursos de sorra de la zona que, en un futur, es puguin utilitzar per lluitar contra l'erosió costanera de la zona. Així, ampliaran els diversos treballs de geofísica realitzats amb anterioritat al sector.


Un temporal de llevant a la costa de Blanes (arxiu)

A més de la prospecció geofísica de sorres, també es farà una presa de mostres superficial i un reconeixement del subsòl de tipus bionòmic utilitzat un sonar d'escombrat lateral, que permetrà seleccionar les zones explotables que minimitzin els possibles efectes sobre l'ecosistema marí.

Els treballadors es completen amb la realització d'un total de 60 sondejos marins a les zones que prèviament s'hagin seleccionat com a útils per a l'extracció de sorra, tenint en compte també les especificitats dels punts aprofitables per a l'extracció d'arena.

El ministeri exposa que es tracta d'un treball molt important i d'un abast considerable perquè facilitarà abordar amb eficàcia la defensa de la costa.