Enxampen tres pescadors furtius que havien extret set quilos de corall vermell al Cap de Creus

Estan acusats de tres infraccions greus a la Llei de Pesca i de protecció d'aquest paratge natural

Els fets van succeir el dimarts de la setmana passada mentre inspectors de pesca i afers marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, feien un control rutinari per la zona del Cap de Creus. Quan es trobaven prop de la zona de la cala Prona-Farallons, al Port de la Selva, els efectius van localitzar una embarcació recreativa que tenia la bandera alfa hissada.

Quan es van acostar cap a l'embarcació, els inspectors van veure com un dels tripulants llançava dos sacs al mar. Això va motivar que fessin una inspecció i escorcoll exhaustiu a l'embarcació mitjançant el qual van trobar indicis que els pescadors haurien estat extraient corall vermell de la zona i que els sacs que haurien llançat a l'aigua estarien plens d'aquest producte tan valorat.

Després d'agafar les coordenades del lloc, els inspectors es van posar en contacte amb el cos dels Mossos i els efectius de la Unitat Aquàtica del cos que van localitzar i recuperar els dos sacs a 24 metres de fondària. Al seu interior van comprovar que hi havia set quilograms - pes en brut- de corall vermell. Per això, els tres pescadors s'enfronten a tres infraccions greus tipificades a la Llei de Pesca i acció marítimes i la Llei de protecció del Cap de Creus. D'una banda, no tenien la llicència necessària per extreure corall i, a més, van treure'l de la reserva natural parcial dels Farallons on està totalment prohibit la pesca d'aquesta espècia fins i tot per als corallers amb llicència. A més, l'extracció es va fer amb l'ajuda d'una embarcació de llista recreativa.

Paral·lelament, el corall extret no arribava a la talla mínima legal que és set mil·límetres. El corall vermell és una espècie que viu exclusivament sobre substrats rocosos amb poca llum i existeixen estocs molt importants dins del Parc Natural del Cap de Creus. En algunes zones del parc s'han reservat zones (RNP) dedicades a la pesa d'aquest producte però, en general, s'ha prohibit extreure'n ja que el manteniment i cura de la població de corall és un objectiu prioritari per al Departament d'Agricultura.

En concret, des del Departament assenyalen que arran del desenvolupament de l'acord de col·laboració entre Agricultura i Interior que es va signar el 2013, cada vegada són més freqüents les col·laboracions operatives entre els inspectors de pesca de la DGPAM i efectius dels Mossos en la lluita contra l'activitat il·legal en l'àmbit de la pesca i la marisqueria. Aquesta és la tercera intervenció coordinada que es fa quest trimestre en l'àmbit del control de l'activitat de recollida de corall vermell a la Regió Policial de Girona.