Es realitza el primer trasplantament de ronyó complet a Europa amb el robot Da Vinci

La tècnica permet una recuperació més ràpida al pacient

La Fundació Puigvert ha fet el primer trasplantament de ronyó complet amb el robot Da Vinci, una operació pionera a Europa. Gràcies al robot, la pacient, la Judith, que va ser operada el 6 de juliol, ha requerit menys transfusió de sang durant la intervenció, té menys dolor postoperatori i necessita menys analgèsics gràcies a l'ús del robot. Segons ha explicat el doctor Alberto Breda, Da Vinci amplia fins a 12 vegades una imatge i "elimina absolutament la tremolor" de la mà del cirurgià.

Com a resultat, les cirurgies són "molt precises" i això redueix les complicacions i el sagnat durant la intervenció. "Hem demostrat amb màxima evidència que és una tècnica reproduïble i que és segura", ha apuntat Breda per després afegir que "amb el robot, sense cap tipus de dubte, es veu millor". En la mateixa línia s'han expressat els cirurgians que van participar en l'operació assegurant que "és un avantatge a tenir en compte sobretot en aquells casos de transplantaments en què el donant és viu perquè "les artèries i les venes són més fines i més petites" i això fa que "també hagi de ser més afinat el transplantament".

"Estava tan nerviosa pel trasplantament que no vaig donar importància que jo seria la primera en ser operada completament per un robot", ha explicat la Judith, que ha dit que els cirurgians li van dir que li havia "tocat la loteria" perquè s'utilitzaria Da Vinci durant l'operació. "Era un gran esdeveniment" pels doctors, "però jo no me'n vaig adonar", ha dit la pacient, a la qual li donaran l'alta aquest divendres. La Judith, de 25 anys, ha rebut el ronyó de la seva mare, que ja té l'alta mèdica.

El robot Da Vinci significa "menys complicacions pel doctor i pel pacient", ha dit Breda, cap quirúrgic de Transplantament Renal de la Fundació Puigvert. A més també ha explicat que la tècnica l'ha après d'un metge nord-americà. "El dia que vam fer la intervenció no vam tenir cap problema en quiròfan", ha volgut destacar Breda.

Lluís Gausa, del Servei d'Urologia de la Fundació Puigvert, ha assegurat que "el robot permet passar de fer una cirurgia oberta a fer una cirurgia mínimament invasiva". De fet, l'ús del robot requereix només tres petits forats a l'abdomen i una mínima incisió al voltant del melic que no trenca estructures musculars. El director del Servei d'Urologia de l'entitat, Humberto Villavicencio, ha exemplificat que, utilitzant Da Vinci, la mà del cirurgia "es converteix en un centímetre".

Breda ha explicat que és important que al centre on es fa aquesta intervenció hi hagi dos quiròfans al mateix temps perquè tant la donant com la receptora es comencen a operar en el mateix instant "per qüestions de seguretat". La intervenció, des de l'anestèsia fins que va finalitzar, va durar 6 hores. "No tardem més que en cirurgia oberta", ha destacat Breda.

Candidats per operar-se amb Da Vinci

Breda ha negat que tots els trasplantaments s'hagin de fer a partir d'ara hagin de ser amb el robot Da Vinci i ha especificat que "qualsevol pacient pot ser candidat a aquesta tècnica" tot i que "hi ha pacients més indicats que altres", com ara els que l'òrgan prové d'un donant viu. "La millor tècnica per elegir els casos és a l'atzar" ha assegurat el cap de l'equip quirúrgic de trasplantament renal. "Apostem per la cirurgia robòtica però no deixarem de fer l'altra cirurgia", ha conclòs.