L'empresa Calma de Vilamalla s'emporta el premi Red Dot de disseny

Es premien els millors treballs a nivell internacional

La marca catalana de mobiliari d’exterior amb seu a Vilamalla (Alt Empordà, Calma, va obtenir dilluns passat a Essen (Alemanya) el premi R​ed Dot: Best of the Best al millor disseny de producte pel para­sol OM, guardó que va recollir Andreu Carulla, dissenyador de la col∙lecció, i Ricard Vicens, director creatiu de la firma. Els representants de Calma van rebre el premi a l’escenari del teatre Aalto de les mans del professor Dr Peter Zec i davant de les més de 1.200 persones de 40 països diferents que van assistir a la glamurosa Red Dot Gala 2015. El premi Red Dot award: Product Design, que enguany celebra el seu 60è aniversari, situa Calma com una de les marques innovadores en disseny a nivell internacional al costat de grans empreses com Apple o Ferrari, que també van ser guardonades per l’Apple Watch i el Ferrari FXX K, respectivament. A més, Calma es converteix en la primera marca de l’estat espanyol que rep el Best of the Best des del 2011.

El B​est of the Best,​el màxim reconeixement del premi Red Dot amb què ha estat distingida la marca catalana, va ser lliurat a 81 productes d’un total de 4.928 candidats (xifra récord en la història del Red Dot) de 56 països diferents. El para­sol OM va conquerir el jurat del reconegut premi ­ format per 38 experts independents de renom internacional de 25 països ­ per la seva qualitat i disseny innovador. El jurat va destacar: “El para­sol OM combina un disseny clar i elegant amb una funcionalitat altament refinada. L’innovador sistema de rotació extraordinàriament intel∙ligent és fascinant, ja que li permet una còmoda obertura i tancament. L’ombrel∙la es pot utilitzar en moltes configuracions diferents i ressalta qualsevol ambient. Es pot utilitzar com a para­sol convencional o bé, unit a la paret, o com a separador d’espais. D’altra banda, l’ús de materials d’alta qualitat li confereixen una gran durabilitat”.

La gala Red Dot 2015, que es va postular com l’esdeveniment de disseny de l’any, va prolongar­se amb una festa al museu Red Dot Design d’Essen, on els convidats i premiats van celebrar la “Legendary Designers’ Night”. A més, els assistents a la gala també van poder visitar l’exhibició especial “Design on Stage ­ Winners Red Dot Award: Product Design 2015” al mateix museu, que fins al 26 de juliol mostrarà tots els productes guanyadors del Red Dot 2015, entre ells, el para­sol OM.

La col·lecció OM

OM és una col∙lecció de para­sols, dissenyats i fabricats 100% a Espanya, que reinventa i dóna una volta a les ombrel∙les tan característiques del mediterrani. La seva versatilitat permet que el parasol s'adapti a qualsevol espai i funcionalitat, creant espais frescos i relaxants.

Gràcies a mecanisme automàtic, configuracions diferents: la tensada, d'aspecte més convencional, i l'ondulada, d'aspecte més original, imitant les ombrel∙les o marquesines eivissenques. Quan el tendal està tancat i bufa el vent, un simple sistema de desbloqueig del màstil respecte a la base crea un efecte penell, impedint així la caiguda del parasol. La corona superior, un cop desbloquejada, possibilita l'obertura circular de les varetes en 360º.


El premi Red Dot

La competició Red Dot: Product Design, que es podria equiparar als premis Òscars però en el camp del disseny, va ser creada pel Centre de Disseny de Noedheim Westfalia l'any 1954 per avaluar els dissenys de l'època.

Actualment, amb unes 17.000 presentacions anuals, és una de les competicions de disseny més respectades del món i un segell de qualitat excepcional reconegut a nivell internacional. Els millors productes reben el guardó “Best of the Best”. Entre les empreses premiades al llarg de la història del premi, hi ha Apple, Sony, Phillips, Nokia, Ferrari o Mercedes Benz.

Calma

Calma és una firma altempordanesa dedicada al disseny i la distribució de moble exterior que va néixer l'any 2004 a l'Alt Empordà. Els productes de Calma no tenen un estil estètic, definit, però sí una filosofia de producte molt concreta: la voluntat de transmetre els valors empordanesos i mediterranis.

El resultat són productes amb un marcat caràcter propi, innovadors tant en disseny com en recerca i aportació de materials d'última generació, que combinen elegància, funcionalitat i alta qualitat. Calma ofereix solucions molt versàtils amb l'objectiu de treure partit a tot tipus d'espais exteriors: taules, cadires, butaques, tumbones, para­sols... Tots ells dissenyats especialment per traslladar tot el confort i elegància a porxos, patis i terrasses. La firma exposa en algunes de les principals fires internacionals del sector del moble com Maison&Objet de París, Spoga+Gafa a Colònia, i el Saló Internacional del Moble de Milà.