Capten un parheli a Palafrugell

El fenomen consisteix en una taca blanca al voltant del sol

Un parheli s'ha pogut albirar aquest matí des de Palafrugell (Baix Empordà) segons ha notificat l'astrònom Francesc Pruneda, que n'ha pres una instantània amb la seva càmera.

El fenomen és una taca de llum blanca o irisada (amb el roig cap al Sol) que de vegades s’observa amb cel cobert de núvols alts, generalment, i de vegades mitjans, a banda i banda del Sol (o a una sola banda) i a la mateixa altura. El cas extrem (molt poc habitual, però) es pot donar amb quatre parhelis, dos en els extrems de l’halo de 22º i dos més als extrems de l’halo extraordinari de 46º, aquests últims molt més dèbils.

Aquests es formen per la reflexió de la llum sobre les cares verticals dels prismes de glaç dels núvols esmentats, col·locats en posició especialment favorable. Aquest fenomen també es pot veure amb la lluna, tot i que és molt més rar.

En aquest cas es coneix amb el nom de paraselene. Hi ha alguns tipus de parhelis que tenen una denominació específica, com l’antiheli, una taca arrodonida que apareix molt rarament al costat oposat del Sol i a la seva mateixa alçada, o el parantheli, una taca lluminosa de diàmetre lleugerament superior al Sol que apareix a 120º del Sol a la mateixa alçada sobre l’horitzó.