Ben Harper & The Innocent Criminals arrenquen el públic dels seients de Cap Roig

El festival de Calella de Palafrugell s'ha omplert de gom a gom

L'artista nord-americà Ben Harper ha tornat a entusiasmar el públic del Festival de Cap Roig de Calella de Palafrugell, al Baix Empordà. Ara fa dos anys, el guitarrista i cantant ja va actuar en solitari sobre aquest escenari i aquest dissabte, de nou, ha tornat a demostrar que és un animal musical que es creix en els directes.

Aquest cop, però, ha comptat amb el suport de la seva mítica banda 'The Innocent Criminals' que han tornat a actuar plegats després de set anys separats. Des de la primera nota, Harper s'ha posat el públic a la butxaca amb la seva veu inconfusible.

La nit ha finalitzat amb el públic dempeus aplaudint després que el cantant s'atrevís a cantar la última cançó a capella. La nit ha començat amb un quart d'hora de retràs de la mà de 'Welcome to the Cruel World' del 1994 i ha continuat amb 'Gold to me' de l'àlbum 'Fight for your mind' del 1995, 'Homeless Child' del 1997, 'Born to shine', 'In the colors', 'Steal my kisses' i 'Brown Eyed Blued' o 'Don't take that attitud to the grave', entre d'altres. Durant més de dues hores, Harper & The Innocent Criminals han anat repassat temes mítics d'anteriors àlbums que l'artista va fer en solitari o conjuntament amb la banda.

Unes peces amb les que ha connectat directament amb el públic que fins i tot s'ha posat a ballar seguint l'exemple i les explicacions del cantant. A diferència de l'anterior vegada, aquest cop Harper no ha dit ni una sola paraula en castellà. És més, durant les breus presentacions i pauses que hi ha hagut durant el concert ha aprofitat per explicar anècdotes d'infantesa i disculpar-se de la seva manca de domini de la llengua. Tot i això, ha volgut agrair el tracte i la bona organització que ha rebut per part del festival, que l'ha fet sentir com si fos a casa seva.

El concert d'aquesta nit ha estat especial perquè suposa el retrobament de Harper amb The Innocent Criminals. En concret, la banda va reunir-se per primer cop el passat mes de març a Sant Francisco, als Estats Units, després d'anys separats. Va ser en aquesta capital on van oferir el seu primer concert després de set anys distanciats. La banda, composada pel percussionista Leon Mobley, el baixista Juan Nelson, el bateria Oliver Charles, el teclista Jason Yates i el guitarrista Michael Ward es va separar de Harper després de 15 anys de treball durant els quals van aconseguir consolidar-se com un dels grups més versàtils i treballadors del món. Una reputació els va portar a actuar en les sales i auditoris més importants com el Mint de Los Angeles i aconseguir milers de fans.

Després d'aquesta llarga pausa, ara la formació ha decidit tornar a actuar plegats i aquesta nit han tornat a demostrar la seva força i il·lusió. Uns sentiments que també s'han encomanat al públic. El concert s'emmarca en la gira que s'han programat per celebrar el seu retrobament i és un dels espectacles més importants de la 15a edició del festival gironí que va arrencar divendres 10 de juliol i s'allargarà fins el proper 17 d'agost.

Aquesta, però, no era la primera vegada que Ben Harper actuava a Calella de Palafrugell. Ara fa tres anys, el músic nord-americà es va rebatejar com a 'Benito' i va explicar la seva intenció d'estudiar castellà durant el concert de més de dos hores i mitja que va oferir en solitari als Jardins de Cap Roig i en el qual va repassar tots els seus registres.

Un objectiu que finalment no ha arribat a bon port ja que aquest dissabte el mateix Harper s'ha disculpat davant del públic per no saber parlar castellà. Tot i això, els espectadors no ho han tingut en consideració i el concert ha finalitzat amb el públic dempeus aplaudint fervorosament a tota la banda, sobretot el percussionista i el baixista. La gran majoria dels assistents han assenyalat que es tractava d'un concert "espectacular i al·lucinant".

I és que el bon ambient i la química s'ha notat durant tota la nit. Harper i els seus companys no han parat d'oferir registres nous, tocs improvisats, anècdotes que han arrencat els riures dels assistents i fins i tot s'han vist 'slides'. El punt i final especial l'ha posat el mateix Harper qui - sense el seu barret característic i a capella- ha interpretat 'Where Could I Go'. En total, el grup ha interpretat unes vint cançons, algunes d'elles en acústic, i ha fet un bis on s'ha pogut escoltar la veu, la força i el domini de la guitarra d'aquest reconegut artista originari de Califòrnia.

Fill d'una família de músics

Ben Harper va néixer el 28 d'octubre del 1969 a Pomona, a Califòrnia dins d'una família de músics. La seva mare cantava i tocava la guitarra, el seu pare era percussionista. Des de ben petit - els 3 anys- Harper va aprendre a tocar la guitarra clàssica i va créixer escoltant tota mena de soul, folk, blues, jazz, reggae i hip hop. Des de ben jove va despuntar dins de l'escena musical de Los Àngeles. L'any 1992 va firmar amb l'empresa Virgin Rècords, un pas que va catapultar la seva carrera musical.

La seva música no és fàcil de classificar. Harper és reconegut pel seu estil versàtil, indefinible, amb lletres transcendents carregades d'emotivitat i que aborden temes com la pau, la religió, el medi ambient o la política. Influenciat per artistes i grups tant diversos com Bob Marley, Led Zeppelin, Jimi Hendrix o Nirvana, Harper va ser un dels alumnes dels grans cantautors dels anys 70 com Bill Withers i Curtis Mayfield.

Fins ara, Harper ha creat o participat en 12 àlbums d'estudi i vuit més de directes. Entre el 1997 i 1999 va tocar amb la banda Tibetan Freedom Concerts essent teloner de grups com R.E.M, Radiohead, Metallia, Pearl Jam o The Fugees. Va ser durant aquells anys on la seva carrera va tenir un auge molt important amb la sortida del seu primer èxit de vendes 'Burn to shine'. L'any passat va publicar el seva darrera obra titulada 'Childhood Home'.