Cañada deixa tots els seus càrrecs dins d'Unió 'decebut' per la manca d'entesa

Xavier Dilmé ocuparà la presidència de la intercomarcal d'UDC a Girona

El president de la intercomarcal d'Unió Democràtica de Catalunya a Girona, Joan Cañada, ha deixat tots els càrrecs que tenia dins del partit. Cañada, que es mantindrà com a militant base, ha donat a conèixer la seva decisió aquest vespre durant la reunió de la intercomarcal llegint el mateix comunicat que ha penjat minuts abans al seu bloc personal.

A partir d'ara, Xavier Dilmé ocuparà el seu càrrec al capdavant del partit a les comarques gironines.

Tal i com ha detallat, Cañada s'acomiada "decebut" davant la manca d'entesa dins del partit arran del procés sobiranista. "La certesa i el convenciment que podia existir aquest punt de trobada és el que em provoca aquest desencís", ha explicat.

Des del febrer del 2013, Cañada era el president d'Unió a les comarques gironines. Un càrrec que compaginava amb la presidència de la Comarcal d'UDC de la Garrotxa i formar part del comitè de Govern d'Unió. Ara fa menys d'un mes, quan es va trencar la federació de CiU, Cañada ja va manifestar que estava decepcionat per la situació que vivia la formació i que es prenia uns dies per meditar quina decisió havia d'escollir de cara al futur. Finalment, aquest divendres durant la reunió de la intercomarcal del partit, Cañada ha donat a conèixer el seu posicionament.

El fins ara president d'Unió a les comarques gironines es va abstenir tant en la votació de la pregunta del 14-J com davant la decisió d'escindir-se de CDC. En aquell moment, Cañada va assegurar que no havia volgut prendre partit en aquestes qüestions perquè tenia com objectiu mantenir ponts de diàleg que evitessin el que finalment ha acabat succeint: la trencadissa entre CDC i UDC. Cal tenir en compte que Cañada va ser el coordinador de la consulta del 9-N i que sempre ha defensat el seu suport a la independència de Catalunya tot i que també s'ha volgut mantenir allunyat del sector més crític del partit.

Finalment, aquest divendres ha donat a conèixer que es separa d'Unió, deixa tots els seus càrrecs dins del partit i que es mantindrà com a militant base. Ho ha explicat durant la reunió de la intercomarcal de la formació que s'ha fet aquest vespre però també mitjançant el seu bloc personal on ha penjat una carta titulada 'Comiat de la presidència d'Unió a Girona'.

Cañada arrenca el seu escrit recordant l'assemblea general de militants a Girona el juny del 2013 que va servir per ratificar-lo, per unanimitat, com a president de la intercomarcal. Una assemblea que, tal i com assegura, va "marcar una nova etapa del partit" a les comarques gironines que iniciaven amb l'objectiu de ser més transparents, obrir les permanents i els comitès executius intercomarcals i fer trobades formatives millorant la comunicació interna i externa del partit.

"Crec sincerament que al llarg d'aquests dos anys hem fet bona feina. Hem executat la gran majoria de les accions que teníem programades i hem intensificat la relació amb i entre els militants", assegura en el seu text. Tot i això, Cañada lamenta que la feina realitzada durant aquests dos anys ha estat "poc lluïda" de portes enfora. Al mateix temps, el moment actual que viu Catalunya - "il·lusionant però convuls i polaritzat" tal i com explica- conjuntament amb els "matisos" del discurs que ha mantingut UDC han fet que "masses vegades no fos gens fàcil explicar-nos ni comunicar-nos", assegura en el text.

El motiu: la manca d'entesa dins d'Unió arran del procés

Tot i això, Cañada ha admès que el principal motiu que l'ha impulsat a fer un pas endarrere ha estat la manca d'acord i entesa que hi hagut dins d'Unió a causa del procés independentista. "Avui no puc deixar de mostrar la meva decepció personal perquè no hem estat capaços, com a partit, d'aconseguir aquest objectiu a nivell intern", ha assenyalat. Un missatge de partit que, segons Cañada, podia ser "clau" per al manteniment de la "cohesió social necessària del país".

"La certesa i el convenciment que podia existir aquest punt de trobada i de conciliació de posicionaments és el que em provoca aquest desencís. Penso que difícilment ens podrem erigir en garantia d'aconseguir-lo a nivell extern quan internament no l'hem sabut portar a la pràctica, amb una voluntat real de fer cessions i de negociació per buscar un acord", ha explicat en el seu text de comiat. "Una voluntat d'acord que, sense anar més lluny, sempre hem reclamat al govern de l'Estat espanyol en relació a Catalunya", afegeix.

En aquest sentit, Cañada assegura que Unió ha arribat a una situació complicada en la qual diversos grups de gent han agafat camins diferents i que és molt difícil que es pugui resoldre. "Estan allunyats i jo si que tinc la decepció de no haver estat capaç d'evitar aquesta situació tot i que potser no depenia exclusivament de mi però si que això em fa entristir, està clar", ha explicat.

"No tinc el perfil idoni per seguir capitanejant la intercomarcal de Girona "

Al mateix temps, Cañada assegura que ha decidit apartar-se perquè considera que el seu perfil no és el millor per dirigir la intercomarcal de Girona i subratlla que hi ha altres persones dins del partit que sí que tenen les característiques, la vàlua necessària i estan "engrescades i motivades davant els nous reptes" que es plantegen. "Ara hi han reptes molt importants a la vista i no crec que tingui el perfil idoni per capitanejar-los; és el moment de fer un pas endarrere i donar pas a aquells que tenen l'energia i la il·lusió que jo en aquest moment no tinc", ha comentat.

"Com a militant de base seguiré defensant els principis que defineixen el nostre partit, per contribuir en allò que sigui possible a fer una Catalunya més pròspera econòmicament, més justa socialment i més lliure nacionalment", afirma en el seu text de comiat.

En aquest sentit, Cañada també agraeix tot el temps viscut al capdavant d'Unió a terres gironines i assegura que ha pogut treballar "sense interferències" i seguint les seves idees. "M'acomiado d'aquesta primera línia donant les gràcies al partit, a tot el personal, a tots els dirigents, companys i companyes i sobretot a totes les persones amb les que he coincidit en algun moment al llarg d'aquest recorregut, per tot el que m'han aportat i ensenyat", subratlla. "Els desitjo, molt sincerament, un bon camí, molts encertes i molta sort", s'acomiada en el seu escrit.

Durant la reunió, la Intercomarcal d'Unió ha aprovat per unanimitat que Xavier Dilmé sigui el nou president i encapçali la llista del partit a Girona en les properes eleccions del 27 de setembre. Fins ara, Dilmé era el vicepresident executiu de la Intercomarcal. A partir d'aquest moment compaginarà aquesta feina amb la presidència de la comarcal del partit al Baix Empordà i com a diputat al Parlament de Catalunya, tasca que porta a terme des del 2006.

La renúncia de Cañada arriba el mateix dia que s'ha conegut la dissolució de l'executiva comarcal d'UDC al Ripollès per discrepàncies amb la direcció nacional de partit. En principi Cañada ha afirmat que el seu abandonament és una qüestió personal i que no està previst que d'altres dirigents abandonin la intercomarcal gironina.

Pel que fa als membres de l'executiva ripollesa, els integrants han defensat en un comunicat el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S i han argumentat la dissolució explicant que han decidit posicionar-se a favor del projecte del president de la Generalitat, Artur Mas. En concret, comptant el desmembrament del Ripollès ja són set els executius comarcals d'UDC que es dissolen després de les renúncies de les gestores del Vallès Oriental i Occidental, i de les direccions comarcals del Garraf, Berguedà, de les Terres de l'Ebre i de Barcelona.