Acord per promoure el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Govern i empresaris s'han posat d'acord per impulsar-lo

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat aquest dijous la propera formalització d'un acord de col·laboració i mecenatge amb el teixit empresarial garrotxí per promoure conjuntament el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

L'acord, amb l'Associació Cercle Euroregió de l'Arc Mediterrani Garrotxa (EURAM) i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, preveu engegar i potenciar accions conjuntes entre les diferents administracions i agents del territori que puguin beneficiar el parc i tota la comarca. Iniciatives que van des de la conservació i valorització de l'entorn natural fins a col·laboracions concretes de mecenatge o esponsorització.

El conseller Vila ha subratllat la voluntat del Departament de Territori i Sostenibilitat d'estendre aquesta mena d'acords a altres parcs naturals catalans. "És una bon manera de millorar la seva promoció i que tinguin una major implicació amb el seu territori", ha assenyalat. En aquest sentit, el conseller ha destacat que la primera funció dels parcs naturals és protegir el medi natural però, al mateix temps, han de ser "elements dinamitzadors" de l'economia local del territori. "Una bona manera de fer-ho és establiment complicitats amb totes aquelles persones, empreses i entitats que hi estan compromeses", ha manifestat.


Des de la conselleria assenyalen que aquesta coordinació pot ajudar a contribuir al desenvolupament socioeconòmic sostenible de la comarca. Actualment, a la Garrotxa, hi ha més de 50 empreses acreditades que estan relacionades amb el sector turístic i assenyalen que també s'està treballant amb el sector agrari.

Aquesta mena d'acords són pactes habituals en altres espais naturals o zones protegides d'àmbit europeu. A Catalunya, les Cartes del Paisatge són acords voluntaris publicoprivats que tenen com objectiu conservar i gestionar els valors ambientals d'un territori.

Vila ha donat a conèixer la iniciativa aquesta tarda durant la seva visita al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El conseller ha passejat per aquest espai per primer cop després que el Departament de Territori hagi assumit les competències de biodiversitat i gestió dels espais naturals de Catalunya, que fins fa pocs dies estaven en mans del Departament d'Agricultura.