Béjart Ballet Laussanne dóna divendres el tret de sortida al Festival Castell de Peralada

La companyia revisarà clàssics del seu creador i dues noves peces

Amb l'objectiu de reafirmar-se en els gèneres que "el fan específic i diferent" a la resta de festivals d'estiu, la 29ª edició del Festival Castell de Peralada aixecarà el teló aquest divendres amb un espectacle de dansa.

Ho farà de la mà del Béjart Ballet Laussanne, una de les companyies de referència a nivell mundial, que, sota la direcció de Gil Roman, deixeble i hereu del mític Maurice Béjart, presentarà un espectacle "fet a mida del festival" que també es podrà veure dissabte.

A clàssics com 'Bolero' o les 'Set danses gregues', els espectadors gaudiran de dues peces inèdites: una feta expressament pel certamen, 'Impromtu pour Peralada', i una en homenatge al ballarí Tony Fabre, amic de Roman.

Tant el director del festival, Oriol Aguilà, com el coreògraf del Béjart Ballet Laussanne, Gil Roman, han destacat el fet que un certamen com el de Peralada comenci amb un espectacle de dansa. En aquest sentit, Aguilà ha assegurat que fer-ho "és tota una declaració de principis" per a un festival que "vol reafirmar-se en la seva singularitat" i posar en un lloc preeminent el món de la dansa. Al seu torn, Gil Roman, deixeble i hereu artístic del mític Maurice Béjart, ha agraït l'aposta dels organitzadors recordant que "en temps de crisi com l'actual" és molt difícil trobar certàmens de prestigi que vulguin ser aparador d'aquesta disciplina.

El públic de Peralada podrà gaudir de la companyia Béjart Ballet Laussanne dos dies seguits: el 10 i l'11 de juliol. Les funcions dels dos dies compartiran bona part del programa, però per a l'estrena, el coreògraf Gil Roman s'ha reservat una sorpresa amb una peça d'homenatge al ballarí i coreògraf Tony Fabre, amic personal de Roman, que es representarà per primer cop a l'Estat.

En agraïment a la confiança dipositada pel festival en la companyia, que ja va visitar Peralada l'any 2003, Roman ha explicat que una de les peces, 'Impromptu pour Peralada', s'ha creat expressament per a l'ocasió i que servirà per mostrar al públic l'evolució de la companyia des de la mort de Maurice Béjart ara fa vuit anys. Així, per exemple, l'espectacle constata l'aposta per espectacles amb paritat de ballarins i ballarines quan, sota la direcció del mític coreògraf, els homes eren pràcticament els únics protagonistes. La peça substitueix 'Kyôdaï', la que inicialment es volia representar i que va caure del cartell a darrera hora per la lesió d'un dels dos ballarins que l'havia de fer.

A banda de poder gaudir de clàssics de Béjart com 'Bolero' o 'Set danses gregues', que ballarà la catalana Elisabeth Ros, Roman presentarà per primer cop a l'Estat el seu homenatge al ballarí Tony Fabre, amic seu i antic col·laborador de la companyia que va morir el 2013. De fet, la peça, amb coreografia del mateix Favre, és una de les que va crear per a la companyia però que mai va veure estrenada.

Roman ha explicat que la companyia, sent fidel a l'herència de Béjart, ha evolucionat molt els darrers anys i que les dues funcions a Peralada serviran per demostrar-ho amb un programa que barreja tradició i avantguarda a parts iguals.

Medalla d'Honor del festival

Oriol Aguilà ha anunciat que en finalitzar la funció de divendres, la presidenta del Festival Castell de Peralada, Carmen Mateu, reconeixerà la companyia amb la Medalla d'Honor del certamen. Una distinció que han rebut, entre d'altres, Montserrat Caballé, Sara Baras, Paco de Lucía o Mario Gas.