ERC i IPS-CUP formen govern en minoria a Salt i deixen fora el PSC

Pineda acusa l'alcalde de "manca de lideratge"

ERC i IPS-CUP formaran govern en minoria a Salt deixant "fora" el PSC. Després de setmanes de negociacions, els partits no han arribat a un acord. "Desgraciadament no ha estat possible i, a pocs dies del ple de cartipàs, el govern municipal només estarà format per dos grups polítics, que sumen un total de vuit regidors del 21 del ple", exposa la cap de llista del PSC, Iolanda Pineda, en una entrada al seu bloc.

Pineda detalla que els socialistes han decidit "per dignitat" negar-se a les condicions que imposaven ERC i IPS-CUP: que el PSC entrés al govern municipal "en diferit", a finals d'any. Pineda diu que no han arribat a un acord per la manca de lideratge de l'alcalde i els "perjudicis" d'IPS-CUP.

Els tres partits i Canviem Salt van donar l'alcaldia a Jordi Viñas (ERC) en el ple d'investidura i van deixar a l'oposició Jaume Torramadé (CiU), que va ser la llista més votada en les darreres eleccions municipals. Aquest pacte per facilitar la investidura era l'embrió d'unes negociacions per intentar formar govern. Tres setmanes després del ple, la cap de llista del PSC explica, en una entrada al seu bloc, per què no ha estat possible.


Les negociacions pel pacte d'investidura van donar bons resultats i va suposar també guanyar confiança i esperança en què un govern de majoria d'esquerres a Salt i per Salt era possible", exposa Pineda que afegeix que, perquè això es convertís en realitat, calia "lideratge per part del nou alcalde d'ERC" i que IPS-CUP superés "les reticències" que els provocava entrar a un govern amb els socialistes.

"Desgraciadament això no ha estat possible", admet Pineda que afegeix que aquesta "no és la situació òptima per un nou govern que comença a caminar, perquè els regidors d'ERC sumats als d'IPS-CUP no formen majoria. "La minoria dels seus membres l'afebleix i ha deixat de banda l'experiència, l'ajut i el treball que els tres regidors del PSC oferíem", exposa.

Per a Pineda, la impossibilitat d'arribar a un acord radica en què les bases d'IPS-CUP no han pogut superar prejudicis i Jordi Viñas "no ha aconseguit demostrar lideratge en aquest procés".

Segons el PSC, IPS-CUP no els vol al govern i, en tot cas, només acceptarien una entrada dels socialistes "en diferit", després del 27S i durant la negociació dels pressupostos. "Des del PSC hem entès aquesta entrada en diferit al govern com un veto a la nostra formació, per ser qui som, per haver govern a Salt del 1983 al 1999 i del 2007 al 2011 i per no ser una formació independentista", afirma Pineda, que concreta que l'assemblea dels socialistes va haver de dir que no a aquesta possibilitat "per dignitat".

"Amb l'acord de governabilitat per la investidura, els tres partits vam demostrar que érem capaços d'arribar a acords, llàstima que aquesta generositat no s'hagi concretat en un nou govern fort, de majoria i d'esquerres", conclou Pineda, que afegeix que en base a aquest pacte de governabilitat "prendran les decisions" que creguin oportunes durant aquest mandat per impulsar polítiques a Salt.

La líder socialista recorda que el primer "repte" que es presenta és el del ple de cartipàs, en el qual es fixa la configuració de l'equip de govern, les retribucions dels regidors i grups polítics, així com la previsió de càrrecs de confiança i la seva retribució. "El PSC proposa que no hi hagi cap augment de les partides pressupostàries destinades a retribucions de polítics, grups municipals i càrrecs de confiança", detalla Pineda que assenta així les condicions per votar a favor de la proposta d'ERC i IPS-CUP.