Un centenar de persones assisteixen a la festa de Sant Pere del castell de Montsoriu

Es van fer activitats com crear peces de ceràmica de l'edat mitjana

Un centenar de persones varen assistir el passat dissabte, 4 de juliol al vespre a una nova edició de la Festa de Sant Pere del castell de Montsoriu. En el marc d’aquesta celebració en què hi havia programada una visita guiada gratuïta al castell, una actuació musical i un sopar a base de tastets, es va fer la presentació de la vaixella del castell de Montsoriu.

Una presentació, a partir de les peces originals, recuperades a les excavacions arqueològiques i actualment exposades al Museu Etnològic del Montseny, el ceramista bredenc Francesc Mas- Ceràmiques Terraforta) ha creat aquesta vaixella “Castell de Montsoriu”.

Aquestes peces s’han reproduït totalment a mà seguint l’antic mètode de la faiança amb coberta estannífera. Cada peça ha estat modelada a la roda, assecada i després cuita al forn a 1010ºC. Un cop feta aquesta primera cocció, s’ha submergit en un preparat d’esmalt estannífer. Damunt d’aquesta coberta s’ha pintat a pinzell la decoració amb òxid de cobalt, que li donarà el característic color blau de l’antiga ceràmica quan hagi sortit de la segona cuita a 980ºC.

Presentació de l’exposició Armes de setge a l’edat mitjana


Paral•lelament i en el marc d’aquesta celebració, es va fer la presentació de l’exposició Armes de setge a l’edat mitjana a càrrec del grup de recreació històrica Alma Cubrae. Aquesta exposició està organitzada pel Museu Etnològic del Montseny i el Patronat del Castell de Montsoriu. A partir de la recerca i documentació històrica i apropa al món de les armes de setge de mitjans del segle XIV, com les que segurament es van utilitzar en el famós setge de Montsoriu, entre 1367 i 1368.

L’exposició es podrà visitar tots els caps de setmana ( divendres, dissabte i diumenge) dels mesos de juliol i agost, i permetrà que els visitants puguin comprovar el treball del mestre d’aixa Joaquim Coll ( Alma Cubrae) en la recreació de la imponent torre de setge (8 metres d’alçada), el fonèvol, la balista i la bombarda, entre altres.

Al vespre, la festa va arribar el seu punt més àlgid amb uns tastets de cuina medieval elaborats pel restaurant Mams d’Arbúcies, amb vins del Celler Serrat de Montsoriu al pati d’armes del castell. La festa va estar amenitzada per un duet musical que va posar el punt i final a l’edició d’enguany de la festa de Sant Pere al castell.