2 anys de presó per l'extreballadora d'una immobiliària que va estafar 30.400 euros

També li han imposat una multa de 1.500 euros i retornar tots els diners

L'Audiència ha condemnat a 2 anys de presó l'extreballadora d'una immobiliària de Girona que va estafar 30.400 euros a l'empresa.

Els fets van passar entre finals del 2010 i principi del 2011. L'acusada, Matilde Guillén, a qui feia poc que havien acomiadat perquè la immobiliària feia aigües, va falsificar dotze xecs i els va anar a cobrar per finestreta.

El tribunal no es creu la versió de la processada, que ho va negar tot, i la condemna perquè troba estrany que anés a fer operacions bancàries quan ja no treballava a l'empresa i que, a més, a gairebé tots els xecs hi sortís la mateixa quantitat (2.500 euros). L'Audiència també li imposa una multa de 1.500 euros i l'obliga a retornar tots els diners.

L'estafa que va asseure l'extreballadora de la immobiliària a la banqueta es remunta quatre anys i mig enrere. Aleshores, Matilde Guillén feia poc que havia perdut la feina a l'empresa 'Cala Blanca Promocions Gironines S.L.', amb seu al carrer riu Güell de Girona. Després d'onze anys treballant-hi, l'empresa l'havia acomiadada perquè, arran de la crisi econòmica, es va veure forçada a tancar l'oficina.

Inicialment, la dona s'enfrontava a una pena de fins a 4 anys i mig de presó per estafa i falsedat en document mercantil. En total, se l'acusava d'haver falsificat 28 xecs, anar-los a cobrar a diferents sucursals i haver-se embutxacat fins a 65.078,38 euros. Les diferents operacions es van fer entre els mesos de setembre del 2010 i febrer del 2011; és a dir, tant abans com després que fos acomiadada.

Durant el judici, l'acusada va negar rotundament haver-se quedat ni un sol euro de la immobiliària. Va assegurar que només omplia xecs i pagarés seguint les ordres del seu cap, que vivia a Barcelona i solia baixar entre un i dos cops per setmana a Girona.

Segons ella, les quantitats que desquadraven feien referència a operacions que es feien amb diner negre (traient-lo dels comptes i no recollint-ho a la comptabilitat). A més, la dona també va justificar els moviments bancaris fets a principis del 2011 perquè, tot i que ja se l'havia acomiadada, ella va continuar anant a treballar a l'oficina "entre un i dos mesos més".

El tribunal creu que menteix

L'Audiència de Girona, però, no es creu per res la versió que va donar l'acusada. La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García, la condemna a 2 anys per haver estafat la immobiliària "amb l'objectiu de lucrar-se amb diner aliè". Ara bé, el tribunal també conclou que, encara que tots els 28 xecs que es van cobrar fossin falsos, només en dotze d'ells s'hi pot veure clarament la mà de l'acusada al darrere.

Aquests xecs es van anar a cobrar entre els mesos de gener i febrer del 2011, un cop Guillén ja havia perdut la feina. El tribunal rebutja que la dona continués lligada aleshores a la immobiliària i que hi continués treballant, perquè precisament el seu acomiadament va ser conflictiu (de fet, va acabar als jutjats).

A més, l'Audiència de Girona també veu molt sospitós que, en tots els casos, la quantitat que apareixia als xecs fos una xifra exacta i sense decimals (cosa que no acostuma a passar amb operacions comercials). I no només això, sinó que en onze dels dotze xecs, la suma fos sempre la mateixa: 2.500 euros.

Per tot plegat, la Secció Quarta de l'Audiència condemna Matilde Guillén per un delicte d'estafa en concurs amb un altre de falsedat en document mercantil. A més de la pena de presó, li imposa una multa de 1.500 euros i l'obliga a indemnitzar els responsables de la immobiliària amb 30.4000 euros.

La sentència no és ferma i en un termini de cinc dies s'hi pot interposar recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.