Una app et permet conèixer on hi ha el desfibril·lador més proper

També donarà instruccions per atendre la persona que ha patit l'aturada cardíaca

Dipsalut ha creat l'aplicació per a mòbils i tauletes 'DEACAT', que permet localitzar el desfibril·lador més proper i indica com arribar-hi. A més, facilita la trucada al 112 i dóna instruccions per atendre la persona que ha patit l'aturada cardíaca i per utilitzar idòniament el desfibril·lador. L'aplicació es pot descarregar gratuïtament des de les plataformes 'AppStore' i 'GooglePlay'. També es podrà descarregar des del codi QR que es difondrà a través de diversos canals.

Actualment "DEACAT" localitza el mig miler de desfibril·ladors fixos, els que hi ha dins de columnes taronges a places, carrers i façanes d'equipaments, implantats per Dipsalut als municipis de les comarques gironines. 'DEACAT' preveu dos tipus d'ús: el de consulta i el d'emergència.

L'opció de consulta permet geolocalitzar els desfibril·ladors d'ús públic que Dipsalut ha implantat arreu de la demarcació de Girona (es poden buscar per municipi o per comarca), obtenir informació sobre el programa 'Girona, territori cardioprotegit' i aprendre a actuar en cas d'aturada cardíaca utilitzant els desfibril·ladors (a través de vinyetes i d'un videotutorial). Si es tria l'opció 'Tinc una emergència', localitza el desfibril·lador més proper a l'usuari, dóna les pautes per actuar i facilita la trucada al 112.

La creació d'aquesta aplicació s'emmarca dins del programa 'Girona, territori cardioprotegit' que ha suposat la implantació de 747 desfibril·ladors d'ús públic arreu de les comarques gironines (503 de fixos, 197 en els vehicles dels cossos d'emergència i 47 que l'Organisme cedeix de manera temporal a entitats i ajuntaments) i que ja ha permès recuperar 24 persones que havien patit una aturada cardíaca al carrer. Cal recordar que qualsevol persona pot fer ús dels aparells, encara que no tingui formació en la matèria, ja que són automàtics i no poden causar cap dany.